Aardperen – pastinaak soep

De maand maart was de maand waarin vroeger gevast werd. Dit had te maken met de karige voedselvoorraad die past bij deze maand. Deze week trekken we nog een keer de ‘knollen’ uit de grond, maar verheugen ons stiekem ook op de groenten van april!

(Voor 6-8 personen, of een maaltijdsoep voor 4:) Uiencompote: scheut olijfolie; 25 gr. boter; 1 theel. suiker; 4-5 uien, dun gesneden; scheut balsamico azijn. Soep: 1 eetl. olijfolie; 15 gr. boter; 1 ui, grof gehakt; 2 theel. gedroogde tijmblaadjes; 2 tenen knoflook, grof gehakt; 675 gr aardperen, geschild en in plakken gesneden; 675 gr. pastinaken, geschild en in plakken gesneden; 2 eetl. vloeibare honing; 850 ml kippenbouillon (gevogeltebouillon/groentebouillon); peper & zout; 220 ml double cream. Voor de garnering: 50 gr. crème fraîche, evt. wat kervel

Aardperen na het schillen in aangezuurd water leggen. Anders worden ze bruin.

Maak allereerst de uiencompote . Verwarm langzaam de olie, boter en suiker in een ruime bakpan. Voeg ui toe en wat balsamico azijn. Kook het in, tot het goudgeel is. (Of je maakt met rode uien en port – en een scheutje balsamico – een contrastrijke compote.) Klaar? Wegzetten. Je kunt ook een heleboel compote maken. Doe het in een jampot en het is heel lang houdbaar!

Nu de soep. Verhit de olie en boter in een grote soeppan of kasserol. Voeg de ui, tijm, knoflook, aardpeer, pastinaak en honing toe en bak het op middelhoog vuur tot het wat begint te bruinen. Regelmatig omscheppen. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook voor plm. 10 minuten – of tot de groenten gaar zijn.

Haal de pan van het vuur. Maak het geheel met een staafmixer of blender of keukenmachine vloeibaar. Voeg de double cream toe (of kookroom), breng op smaak met peper en zout.

Doe een schep uiencompote in het soepbord, schenk de soep eromheen (en uiteindelijk over) en garneer met een theelepel crème fraîche en een takje kervel. Of wat anders groen.