Buddah Bowl

Voor de verjaardag van Marthe  aten we een Buddah Bowl: een verzameling van verschillende texturen en smaken, boven op rijst en een heerlijke saus er over heen. De naam komt van het in balans zijn van de verschillende texturen en smaken, en die balans komt terug in de boeddhistische kijk op de wereld. Dit gerecht is helemaal vegan, maar vooral heel erg lekker.

Ingrediënten voor 2 kommen
Saus
2 geroosterde knoflooktenen
2 el gehakte gember
Snufje zout
2 el soyasaus
2 el citroensap
2 el plantaardige olie
2 el ahornsiroop
4 el witte sesam tahin
400 gram zilvervliesrijst
1 zoete aardappel, in stukjes
2 gedroogde vijgen, in stukjes
1 el plantaardige olie
Zout

Topping suggesties
200 g snijbonen
1 avocado
1 geraspte wortel
1 bosuitje, in ringen
100 gram mais
200 gr gebakken tofublokjes
Geroosterde kikkererwten
1 blikje kikkererwten
1 el Gemalen komijn poeder
½ el Zout
1 elCayennepeper
1 el Paprikapoeder
2 el Olijfolie

Verwarm de oven voor op 175 graden

Voeg in een keukenmachine knoflook, gember en zout toe. Maal dit kort fijn, en voeg dan sojasaus, citroensap, olie, ahornsiroop en tahini toe. Maal dit tot een saus die schenkbaar is. Eventueel kan je er een beetje water aan toevoegen als het te dik is.

Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukken ter grootte van dobbelstenen. Voeg deze samen met de gedroogde vijgen, olie en zout in een ovenschaal. Meng goed en bak dit voor 30 minuten.

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking

Geroosterde kikkererwten
Giet de kikkererwten af en spoel ze af tot er geen schuim meer ontstaat. Spreid ze uit over een schone theedoek of keukenpapier. Leg hier een theedoek of keukenvel boven op en wrijf deze over de kikkererwten. Zo komen de velletjes om de kikkererwten los, die je weg kan gooien. Dit kan even duren, maar het hoeft niet perfect te zijn.
Doe de kikkererwten, wanneer de velletjes verwijderd zijn, in een kom samen met de overige ingrediënten. De hoeveelheden zijn hierbij suggesties, neem je eigen smaak als leidraad. Meng goed, zodat alle erwten bekleed zijn. Hierna kan je de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat verdelen. Doe ze voor 30 minuten in de over op 200 graden. Houd ze in de gaten, het is de bedoeling dat ze knapperig zijn, maar niet te hard.

Wanneer alle ingrediënten gesneden, gekookt en geroosterd zijn, is het tijd om de buddah bowl samen te stellen. De onderste laag is altijd rijst, de rest van de ingrediënten kan je willekeurig over een kom verdelen. Doe als laatste de dressing er over heen.

Eet smakelijk!