Daslook

Vandaag heeft Rita een bosje daslook meegenomen wat ze ergens op een veld heeft geplukt. Wanneer de daslook nog niet heeft gebloeid kun je deze heerlijk verwerken in gerechten. Na de bloei kan dit niet meer en is het plantje giftig om te consumeren. Naast de heerlijke smaak is het plantje ook nog goed voor diverse dingen. Wij maken er vandaag een heerlijke pesto van.

Daslook behoort tot de uienfamilie en is inheems in Europa en West-Azië. De medicinale werking van daslook lijkt op die van knoflook zij het dat daslook iets meer gebruikt wordt voor het genezen van spijsverteringsziekten. Daslook is een leuke plant in iedere tuin en hoort zeker thuis in de vaste kruidentuin

Daslook en zwavel

Meer en meer wordt wetenschappelijk bekend dat ook deze daslook voor hart en bloedvaten een bijzonder waardevolle plant kan zijn. In daslook vind men dezelfde zwavelverbindingen als in knoflook, methyl-L-cysteinsulfoxide en allicine. Meer en meer fysiologen zijn van mening dat een zwavelrijke voeding zeer gunstig is voor een optimale werking van ons organisme. Daarom alleen al zijn de verschillende looksoorten een nuttige aanvulling in de voeding.

Ons lichaam dekt het tekort aan zwavel in de eerste plaats door de opname van aminozuren: methionine en cysteïne. In bepaalde omstandigheden, o.a. bij het ouder worden, kan deze zwavelreserve uitgeput geraken, waardoor een tekort aan glutathion kan ontstaan. Deze sterk werkende anti-oxydant kan vrije radicalen neutraliseren, die mede verant­woordelijk zijn voor bepaalde degeneratieve aandoenin­gen zoals dementie, aderverkalking en veroudering in het algemeen.

Daslook, aderverkalking en schuimcellen

Afzettingen op de vaatwanden, zogenaamde plaques, worden o.a. veroorzaakt door schuimcellen (histiocyten). Doordat deze in staat zijn om geoxideerde lipoproteïnen (LDL) op te nemen, komt het tot een verdikking van de vaatwand. Deze vervetting door schuimcellen heeft een vernauwing van de bloedvaten tot gevolg, waardoor een hartinfarct of een beroerte kan ontstaan.

De zwavelactieve stoffen van daslook zorgen er voor dat de lipoproteïnen niet meer kunnen worden opgenomen in de vaatwand. Door de aanwezigheid van glutamyl-peptiden in de bladeren heeft daslook ook een remmende werking op het ACE enzym dat de bloeddruk regelt. Zo kan daslook op verschillende manieren hart en bloedvaten beïnvloeden.

Daslook in de keuken

Daslookblad geplukt in maart en april is ook een lekkernij in de keuken. Je kan het bijvoorbeeld in olijfolie laten trekken en gebruiken in een vinaigrette. Ook voor het maken van aioli en pesto is het geschikt. Een voordeel is ook dat hoewel het zwavelgehalte bij Daslook veel hoger is dan bij Knoflook, je er geen stinkende adem aan overhoudt. Waarschijnlijk doordat de zwavel anders gebonden is aan eiwitten.

Orecchiette met daslook pesto en doperwten

orecchiette-met-daslook-pesto-en-doperwten

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 500gr orecchiette pasta (of een andere kleine pastasoort)
– zeezout
– 1 bosje daslook
– 20gr pijnboompitten
– 10gr Parmezaanse kaas
– 100ml olijfolie extra vergine
– zwarte peper
– 200gr verse doperwten, gedopt
– 125ml slagroom
– 1 ei
– om te serveren: geroosterde pijnboompitten en grof geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

Breng een pan met water en zout aan de kook. Kook hier de orecchiette in volgens de aanwijzing op de verpakking.

In de tussentijd maak je de pesto. Hak de daslook grof en doe deze samen met de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een snufje zeezout en zwarte peper in de keukenmachine. Ik voeg geen extra knoflook toe, omdat de daslook van zichzelf al genoeg knoflooksmaak heeft. Maal samen met de olijfolie tot een fijne pesto. Als het nog te dik is, voeg je nog wat extra olijfolie toe.

3 minuten voordat de pasta klaar is, voeg je de doperwten toe aan het kookwater en die kook je even kort mee. Klop de slagroom met het ei lobbig in een kom.

Giet de pan met de orecchiette en doperwten af en schep gelijk de geklopte slagroom en pesto erdoor. Meng goed door elkaar en laat een paar minuten staan. Door de warmte van de pasta gaart het ei vanzelf en de pasta krijgt een heerlijk romig laagje rondom. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout.

Serveer de pasta op grote borden en strooi er wat geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas over. Geniet!