Benodigdheden:
1 kilo wijnbladeren (verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
1 kilo biologisch gehakt
2 uien versnipperd
1 kilo rijst
250 gr. olijfolie
2 eetlepels dille
2 knoflookjes fijngesneden
2 eetlepels peterselie
2 eetlepels munt
halve eetlepel komijn
bouillonblokje
roomboter
peper en zout
halve citroen uitgeperst
Bereiding:
Steeltjes van wijnbladeren verwijderen en zout eraf spoelen, laten uitlekken
In een pan de fijngesnipperde uien, knoflook en kruiden zacht bakken
Rijst laten wellen in warm water
Gehakt mengen met ui-kruidenmengsel, uitgelekte rijst toevoegen, zout en peper en doorroeren.
Druivenblad met gladde kant naar buiten neerleggen, eetlepel van het gehaktmengsel erop. Boven en onderkant eerst naar binnen vouwen en dan de zijkanten naar binnen vouwen. Strak in een pan met dikke bodem tegen elkaar leggen.
Water in de pan, tot de dolma’s halverwege onder water staan. Bouillonblokje erbij, klontje boter en halve citroen uitgeperst.
Op laag vuur gaar laten worden tot water is opgenomen. (tijd van rijst aanhouden)
Ei-citroen saus
ruime eetlepel roomboter
ruime eetlepel bloem
200 ml runderbouillon
1 ei
sap van een halve citroen
zout
Bereiding:
boter zachtjes laten smelten in steelpan
Bloem erdoor roeren
Bouillon erdoor roeren en sap halve citroen
Pan van het vuur halen en een ei erdoor roeren, serveer direct bij de dolmadakia.