Griekse dolmadakia met ei-citroen sause

Benodigdheden:

1 kilo wijnbladeren (verkrijgbaar bij de Turkse winkel)

1 kilo biologisch gehakt

2 uien versnipperd

1 kilo rijst

250 gr. olijfolie

2 eetlepels dille

2 knoflookjes fijngesneden

2 eetlepels peterselie

2 eetlepels munt

halve eetlepel komijn

bouillonblokje

roomboter

peper en zout

halve citroen uitgeperst

Bereiding:

Steeltjes van wijnbladeren verwijderen en zout eraf spoelen, laten uitlekken

In een pan de fijngesnipperde uien, knoflook en kruiden zacht bakken

Rijst laten wellen in warm water

Gehakt mengen met ui-kruidenmengsel, uitgelekte rijst toevoegen, zout en peper en doorroeren.

Druivenblad met gladde kant naar buiten neerleggen, eetlepel van het gehaktmengsel erop. Boven en onderkant eerst naar binnen vouwen en dan de zijkanten naar binnen vouwen. Strak in een pan met dikke bodem tegen elkaar leggen.

Bestand 29-10-15 10 26 42Bestand 29-10-15 10 32 04

Water in de pan, tot de dolma’s halverwege onder water staan. Bouillonblokje erbij, klontje boter en halve citroen uitgeperst.

Op laag vuur gaar laten worden tot water is opgenomen. (tijd van rijst aanhouden)

Ei-citroen saus

ruime eetlepel roomboter

ruime eetlepel bloem

200 ml runderbouillon

1 ei

sap van een halve citroen

zout

Bereiding:

boter zachtjes laten smelten in steelpan

Bloem erdoor roeren

Bouillon erdoor roeren en sap halve citroen

Pan van het vuur halen en een ei erdoor roeren, serveer direct bij de dolmadakia.