Japanse geroerbakte noedels met paksoi

De moestuintjes liggen er nu zo half april nog kaal bij. Ze zijn bemest en klaar voor het nieuwe seizoen, maar nu nog geen eigen groente van Knoest.. Wat te doen als je lokaal, in het seizoen en biologisch wilt eten?
Op naar Land en Boschzigt, een biologisch dynamische tuinderij in ’s Graveland. Daar hebben ze al een paar dingen uit de koude kas: raapstelen, salade en paksoi. Dus wat dacht je van een paksoi gerecht!

Paksoi is een langwerpige open koolsoort en komt oorspronkelijk uit China en werd daar (volgens wikipedia) al 5000 jaar geleden verbouwd. Je kunt er mee roerbakken, stomen of je kunt het rauw gebruiken als salade. Deze keer gaan we het roerbakken met een Japans tintje. De smaak van paksoi is een beetje anijsachtig en is erg lekker als het licht krokant blijft.
Mijn tip is dan ook om de witte bladstelen te scheiden van het groene blad. De bladstelen hebben een iets langere kooktijd nodig. Het Japanse in dit roerbakgerecht krijg je door de combinatie van sojasaus, gember, geroosterde sesamolie en sesamzaad. Hou je van pittig, dan kan je er natuurlijk ook een verse peper door doen.
Laten we koken!

Ingrediënten ( 4 personen)

2 uien,gesnipperd
2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
stukje gember, ter grootte van je duim, fijngehakt
rode peper, fijngehakt -optioneel-
2 eetlepels kokosolie
2 paksoi, wit en groen gescheiden en gesneden
500 gram wortels, in noedels gesneden met juliennesnijder of geraspt
bakje taugé
350 gram bruine rijstnoedels
4 eieren
5 eetlepels sojasaus of tamari
2 eetlepels water
2 theelepels geroosterde sesamolie
1 eetlepel sesamzaad,geroosterd
preikiemen of lente-ui voor de garnering

Nodig: gewone pan, wok, koekenpan en juliennesnijder. Deze laatste is o.a. bij Dille en Kamille te koop.

1. Zet het water op voor de noedels en kook ze volgens de instructie op het pak. Als ze gaar zijn afgieten en met koud water afspoelen.
2. Ui, knoflook, gember en peper in 1 eetlepel olie in de wok aanbakken. Doe de gesneden witte delen van de paksoi erbij, even garen. Dan de wortel, mengen. Daarna noedels,groene gedeeltes van de paksoi en taugé. Als laatste sojasaus, water en geroosterde sesamolie toevoegen.
3. Tijdens het roerbakken het sesamzaad even in een droge koekenpan roosteren en daarna apart in een bakje doen.
4. Spiegeleitjes in de resterende olie bakken, beetje zout erop.
5. Noedels serveren op het bord, met wat sesamzaad, preikiemen en een spiegeleitje.

Eet smakelijk!