Lamstajine met pruimen, honing en amandelen

Lamstajine met pruimen, honing en amandelen

‘Heerlijk deze mix van hartig en zoek. Als je niet van lamsvlees houdt, kun je ook rund(sudder)vlees gebruiken.’

Gerecht voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 800 gr lamsschenkel of rundvlees, in stukken gesneden
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geplet klein bosje bladpeterselie en koriander, samengebonden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 ras el hanout
  • 10 draadjes saffraan
  • 1/2 zout
  • 1/2 tl gemalen peper uit de molen
  • 1 kaneelstokje
  • eventueel: 1/2 tl smen

Pruimensaus:

  • 200 gr gewelde pruimen
  • 3 eetlepels honing
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 1/2 tl kaneelpoeder

Garnering:

  • 150 gr gepelde amandelen, geroosterd handje
  • sesamzaadjes, geroosterd
  • 3 eieren, gekookt en gepeld

De bereidingswijze:

Laat de tajine langzaam, maar wel goed heet worden. Verhit de zonnebloemolie en bak daarin het vlees ongeveer 10 minuten rondom aan. Fruit in het braadvocht de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Doe de specerijen, het kaneelstokje en het bosje bladpeterselie en koriander erbij. Voeg warm water toe, totdat het vlees bijna onder staat. Laat het vlees met gesloten deksel in ongeveer anderhalf uur op laag vuur zachtjes gaar stoven.

Verwijder het kaneelstokje, laat het vlees uit de tajine en houd warm. Doe de pruimen, het kaneelpoeder, het oranjebloesemwater en de honing bij het braadvocht en roer tot een zachte saus. Leg het vlees terug en laat met de deksel op de tajine nog zachtjes 15 minuten mee sudderen.

Strooi goudbruin geroosterde amandelen en sesamzaadjes over het gerecht en maak de garnering af met in vieren gesneden hardgekookte eieren. Serveer met brood en salade.

* Deze tajine is ook prima te maken in een pan met dikke bodem.