Pizza!!!!

20150616_182736 20150616_175719

De kinderfavoriet! Voor een lekkere gezonde pizzabodem maken we deze van speltvolkorenmeel, speltbloem en kikkererwtenmeel. Als topping probeer je zo veel mogelijk verschillende groenten heel dun te snijden, dit zal voor kinderen een stuk aangenamer smaken dan grote brokken. Denk bijvoorbeeld aan cougettelinten, fijngesneden venkel, rode ui, etc.

Serveer de pizza’s met een lekkere frisse salade met een dressing van extra virgine olijfolie, een paar druppels goede balsamico, teentje uitgeperste knoflook en zout.

Ingrediënten

Deeg voor 4 pizza’s

350 gram volkoren speltmeel of 175 gram volkoren speltmeel en 175 gram speltbloem en 80 gram kikkererwtenmeel
1 zakje actieve droge gist
225 ml. lauw water, meer indien nodig
3 eetlepels kokosolie, gesmolten ghee (geklaarde boter)
Snufje zout

Zeef het meel boven een grote kom en doe het zout erbij. Los het gist op in het water. Roer hier de olie door. Dit papje weer door de meel roeren totdat het een glad mengsel is, het deeg moet vochtig en kneedbaar zijn. Ongeveer 5 minuten doorkneden totdat het soepel is. Vorm een bal van het deeg, bestuif het met wat extra meel en laat het onder een vochtige theedoek 1 a 2 uur staan. Na deze tijd zal het deeg in volume verdubbeld zijn. Verdeel het deeg in 4 balletjes. Daarna rol je het met een deegroller zo dun mogelijk uit voor een lekkere knapperige bodem. De pizza bekleden met groenten naar keuze en draperen met de saus (niet te veel daar wordt de bodem zompig van). Als je een pizzasteen hebt, deze hier op bakken voor de echte authentieke Italiaanse smaak.

Pizza saus

Fles biologische passata
Teentje uitgeperste knoflook
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels verse fijngesneden oregano
2 eetlepels verse fijngesneden basilicum
Eetlepel goede balsamico azijn
Snufje zout
Optioneel verse rode peper, voor een extra kick

Doe alle ingrediënten in een pan en breng het aan de kook. Zachtjes laten koken. Even proeven om er eventueel nog wat zout aan toe te voegen. Na 15 a 20 minuten is je saus klaar om gebruikt te worden op de pizza.

Met de kruidenolie die deze week gemaakt is maak je een lekkere pizza zonder tomatensaus. Strijk je deeg in met wat kruidenolie, hieroverheen dungesneden nieuwe aardappelplakjes, rode ui en pijnboompitten en wat kruidenolie. Bakken en smullen maar!

20150616_171147 (1)
Heerlijk staren in het vuurtje van de houtoven…