Salade Niçoise a la Knoest

De salades in de moestuin staan er mooi bij. Sommige kunnen worden geoogst en gegeten. Daarom deze keer een lekkere maaltijdsalade waar de moestuin sla een grote rol in speelt. We maken een versie van de bekende salade niçoise. In het originele gerecht zit onder andere tonijn in blik, ansjovis, hard gekookte eieren en aardappels. Ik laat de ansjovis achterwege, deze vis wordt vaak vies gevonden door kinderen. Ook vervang ik de blik tonijn door witte tonijn steaks, natuurlijk uit MSC duurzame vangst, de tonijn wordt zwaar overbevist en is met uitsterven bedreigd. In de supermarkt met twee letters uit Zaandam verkopen ze duurzaam gevangen witte tonijnsteaks. Je kunt zeker uit de diepvries nemen, als je ze grilt maakt het niet veel uit.
Wil je helemaal geen vis eten, vervang de tonijn dan door witte boterbonen uit blik en in plakken gesneden courgette, gebakken in de (grill) pan.

Ingrediënten voor 4 grote eters of 6 kleine

1 mooie krop salade gewassen en gedroogd
750 gram nieuwe aardappels, schoongeboend
500 gram (diepvries) sperziebonen
4 witte tonijnsteaks MSC, als deze uit de diepvries komt laten ontdooien
1 komkommer, gewassen en in blokjes gesneden
Bakje Cherry tomaatjes, gewassen en gehalveerd
Potje ontpitte kalamta olijven zonder pit
4 eitjes, gekookt in partjes gesneden
Sap en rasp van een citroen

1 teen knoflook, geperst
Olijfolie en azijn
Theelepel mosterd

Peper en zout
Eventueel bieslook, basilicum en eetbare bloemen.

Bereiding
Kook de aardappels en sperziebonen gaar. De sperziebonen mogen een beetje een bite hebben, dus een minuut of 4 a 5 is genoeg. Eventueel kun je de eieren samen met de boontjes koken. Alles afgieten en iets laten afkoelen, zodat het nog lauwwarm is wanneer je de salade opdient.
Maak de dressing door een deel citroensap (en eventueel extra azijn) te vermengen met citroenrasp, mosterd, knoflook, peper en zout. Voeg daarna twee delen olijfolie toe en vermeng dit goed.
Zet de koekenpan of grillpan op het vuur en laat deze warm worden. Wrijf de steaks in met zout, peper en wat olijfolie en bak deze 2 a 3 minuten per kant aan. De steak mag een beetje rose blijven aan de binnenkant, als je dat lekker vindt.
Scheur de salade iets fijner, nooit snijden, dan wordt hij bitter.
Neem een mooie grote, liefst platte schaal. Leg hierop de salade, vervolgens de sperziebonen, aardappels, tomaten, komkommer, olijven en de eierpartjes. Dressing eroverheen en als laatste voeg je de tonijnsteaks toe, deze kan je nog verder halveren.Daarna alleen nog even garneren met gesneden bieslook, basilicum en eetbare bloemen, denk bijvoorbeeld aan Oost-Indische kers, borage of bieslookbloemen.

Bon appetit !