SOTO AJAM a la Danielle

Soto ajam is een Indonesische maaltijdsoep met kip, die je bijvoorbeeld in kraampjes als lunch kan nuttigen. De variant met rundvlees heet Soto madura.
Met dit soort gerechten is het onmogelijk het enige juiste recept te geven, er zijn allerlei varianten. Dit is de mijne. De wijze van serveren lijkt op die van gazpacho, koude Spaanse groentesoep (maar dan warm): de vulling wordt in aparte kommetjes op tafel gezet, iedereen doet op zijn bord of in zijn kommetje waar hij trek in heeft. De ingrediënten in de kommetjes moeten op kamertemperatuur zijn. Door ze in je bord te overgieten met de hete bouillon, wordt de vulling warm, en is de soep meteen op eettemperatuur.

Maak zelf de bouillon
Als je deze soto maakt met kippenbouillon van een blokje of uit een pot en gepocheerde kipfilet gebruikt, mag de soep dan wel sneller klaar zijn, maar hij is minder vol van smaak. Maak de bouillon als je kunt dus zelf. Je kan deze basisbouillon in dubbele hoeveelheid bereiden en de rest invriezen voor de volgende keer dat je soto maakt.
Deze hoeveelheid (ongeveer twee liter) is als maaltijdsoep genoeg voor 4 tot 6 personen; voorbereidingstijd 30 minuten; bereidingstijd 15 minuten.

Ingrediënten
Basis
2 liter Indonesische kippenbouillon, getrokken met twee schijven citroen zonder schil (geel en wit afsnijden) of gebruik twee gekneusde sereh stengels
soepkippenvlees van de bouillon (ongeveer 500 gram)
Kruiderij voor in de soep
2 uien, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel laos
1 theelepel gemberpoeder (djahé) of stukje verse gember (geraspt)
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
1 theelepel geelwortelpoeder (koenjit)
1 theelepel trassi
1 theelepel geraspte kemirienoten
1 theelepel sambal oelek of een kwart fijn gesneden rode peper
1 1/2 deciliter santen van geraspte kokos, of 60 gram creamed coconut
2 eetlepels neutrale olie

Vulsel bij de soep

150 gram taugé
150 gram sperziebonen
2 aardappels
100 gram rijst gekookt
fruitjes
1 hardgekookt ei per persoon
1/2 deciliter ketjap asin vermengd met 1 theelepel citroensap
Sambal voor bij de soep
50 gram rode pepertjes, héél fijngehakt, of 1 1/2 eetlepel sambal oelek
1 kleine ui, fijngesnipperd
1 theelepel geraspte kemirienoten
1 theelepel suiker
1/2 eetlepel azijn
1 theelepel trassi
1 eetlepel olie

Voorbereiding
Basis – Zeef de bouillon, haal het kippenvlees van de botten en snijd het klein.
Vulsel – Pel de hardgekookte eieren, snijd ze in plakjes of partjes. Doe de taugé in een vergiet en overgiet met een liter kokend water om de scheuten te laten slinken. Bereid de rijstvermicelli zoals op de verpakking staat (soms een paar minuten koken, soms alleen in kokend water enkele minuten weken, dan afgieten en in koud water dompelen om doorgaren te voorkomen). Snijd de sperziebonen in stukjes die makkelijk op een lepel passen, kook bijna gaar. Kook de aardappelen, snijd in plakjes of blokjes, en laat afkoelen. Bewaar alle ingrediënten van de vulling in aparte bakjes. Doe ketjap met citroensap in een kommetje.
Sambal – Verhit de olie in een kleine pan. Fruit de ui tot lichtbruin, doe dan alles behalve de azijn erbij. Bak alles op, doe dan de azijn erbij, en verhit nog een halve minuut. Doe ook in een kommetje en laat afkoelen.

Bereiding
Verhit de olie in een grote pan. Fruit ui en knoflook enkele minuten op middelhoog vuur tot glazig. Doe alles van de kruiderij behalve de santen erbij. Fruit nog een minuut op hoger vuur, doe dan het kippenvlees erbij, en bak deze even mee. Giet dan de bouillon erbij en santen. Gebruik je creamed coconut, dan lost die vanzelf op als de bouillon heet wordt. Breng de soep aan de kook, laat vijf minuten zachtjes sudderen.

Serveren
Zet alle ingrediënten voor de vulling in kommetjes op tafel, met de sambal. Zet de pan met gloeiend hete soep erbij. Iedereen schept op zijn soepbord van alles uit de kommetjes, en giet er de hete soep overheen. Tot slot strooit men er fruitjes over. Als je dat lekker vind, kun je ook een schaaltje emping erbij serveren.