Ratatouille en Pommes duchesse

Op de maandaggroep eten we vandaag feestelijk. Omdat we geen kerst met elkaar kunnen vieren doen we dat deze week gewoon alvast. En bij kerst hoort lekker en bijzonder eten. Daarom hebben we vandaag ratatouille uit de film met Remy (ratatouille) gegeten samen met aardappelroosjes en een worstje. Ratatouille is eigenlijk gewoon een heleboel lekkere groente in tomatensaus, maar wordt op een heel feestelijke manier geserveerd.

Ratatouille

Benodigdheden voor 1 ovenschaal:

  • 1/2 witte ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Olijfolie
  • 3-4 grote vleestomaten
  • 140 gram tomatenpuree (in blik)
  • 1 aubergine
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette (als je dit niet kunt vinden, laat je deze weg)
  • Paar takjes verse tijm
  • Zout en peper
  • Ovenschaal

Bereiding:

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
  2. Verdeel de tomatenpuree over de bodem van je ovenschaal als een soort bodemlaagje. Strooi hierover de fijngesnipperde ui en fijngesneden knoflook, een eetlepel olijfolie en roer eventjes door.
  3. Was de groenten en snijd de kontjes van de courgette en aubergine af en de kroontjes uit de tomaten. Snijd alle groenten in dunne plakjes, met een superscherp mes of met een mandoline (alleen tomaten werken daar vaak niet zo goed op).
  4. Leg de plakjes groenten om en om mooi gedrapeerd over de tomatensaus op de bodem; je kunt ze rechtop zetten of wat platter leggen, dat is aan jou. Besprenkel met wat olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met takjes tijm, die je van de steeltjes afritst.
  5. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of bakpapier (volgens Rémy in de film moet dat precies op de maat, zie de video hierboven!). Zet de ovenschaal ongeveer 45 minuten in de oven. Als het geheel nog niet gaar en geroosterd genoeg is, kun je het nog 10 minuutjes terugzetten zonder de folie eroverheen. Houd de oven wel in de gaten; je wil niet dat de groenten verbranden.

Pommes duchesse

Benodigdheden voor 4 – 6 personen:

  • 1 kg aardappels
  • 2 eidooiers
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 50 g geraspte kaas
  • Zout en peper uit de molen
  • Verse nootmuskaat
  • Eventueel wat versgehakte tuinkruiden (bijv. peterselie of bieslook)
  • Stamppot stamper
  • spuitzak met spuitmondjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier
  2. Schil de aardappels, halveer grote exemplaren en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet ze af en zet kort even terug op het vuur om droog te stomen.
  3. Stamp de aardappels fijn in een ruime kom. LET OP! er mogen geen grote stukken meer in de puree zitten anders past het mengsel niet meer door de spuitmondjes. Tip! met een pureeknijper maak je nog romigere puree wat niet met een stamper lukt.
  4. Meng met de overige ingrediënten. Roer goed door totdat de boter en kaas volledig zijn opgenomen.
  5. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Schep de puree in de spuitzak en spuit kleine rozetjes op het bakblik.
  7. Bak circa 15 tot 20 minuten in de oven, of totdat de rozetjes licht goudbruin zijn.