Dat onkruid waar je huid van gaat branden en jeuken als je erin valt tijdens het spelen kan je eten ja! Als je de brandnetels kookt verliest het zijn brandharen en kan je het gebruiken in bijvoorbeeld een lekkere stamppot.
Als je brandnetels gaat plukken zijn hier een paar handige tips:
- Pluk hoog: pluk alleen de top van de brandnetel, dat zijn de eerste 4 bladen aan de bovenkant. Deze zijn het verst en hiermee voorkom je dat er dierenplas of -poep aan zit.
- Pluk niet direct naast de weg: brandnetels nemen stikstof op en groeien vaak langs de kant van de weg. Pluk liever in het park, het bos of de natuur, daar zijn de blaadjes schoner.
- Gebruik tuinhandschoenen of pluk met twee vingers. Plaats twee vingers op een topje van de brandnetel en schuif ze aan de onderkant van twee tegenover elkaar liggende blaadjes. Vouw het topje dicht en vermijd de brandhaartjes die aan de bovenkant en rand van het blad zitten. Trek het er dan af.
- Ben je toch geprikt door de brandnetel ga dan op zoek naar weegbree, hondsdraf of zuring. Deze groeien vaak in de buurt van brandnetels en kun je over de pijnlijke plek wrijven op de pijn te verminderen.
Even goed wassen en de brandnetels zijn klaar om te gebruiken. Hieronder vind je het recept voor brandnetelstamppot:
Ingrediënten:
Voor 4 personen
- 500 gram aardappels
- Een flinke bos brandnetels
- Klontje boter
- Scheutje melk
- Peper en zout
Bereiden:
- Kook de aardappels tot ze gaar zijn en giet het water af.
- Kook de brandnetels 8 minuten dan verliezen ze hun brandharen: let op net als spinazie slinkt dit blad. Je hebt dus meer nodig dan je denkt.
- Stamp de aardappels en voeg de uitgelekte brandnetels toe en meng goed
- Voeg een klontje boter, een scheutje melk en peper en zout toe en roer tot een geheel