Mac & Cheese (met pompoensaus)

Deze mac & cheese zit vol met groente! Geen vette kaassaus maar pompoen maakt dit gerecht zo lekker romig. Groente verstoppen in een sausje is een goeie manier om een kind veel groente te laten eten en te laten proeven dat het lekker is!

Ingrediënten:

  • 400 gram (gekookte) pasta
  • 1 eetlepel olijfolie

Saus:

  • 400 gram pompoenblokjes
  • 415 ml plantaardige melk
  • 2 uien (sjalotjes)
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 eetlepel maizena of ander bindmiddel
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 of 2 theelepels mosterd

Topping:

  • 80 gram broodkruimels of paneermeel
  • 3/4 theelepel zout
  • 2 theelepels olijfolie
  • Eventueel geraspte kaas

Bereiding:

Snipper de ui heel fijn en snijd de knoflook fijn. Schil de pompoen, halveer en verwijder de draderige binnenkant en pitten. Snijd in blokjes van ca. 1 cm. Breng 2 pannen ruim water aan de kook. Kook de macaroni in 8 min. beetgaar in de ene pan en kook de pompoen 8 min. in de andere pan.

Verhit ondertussen de olie in een koekenpan, fruit de ui en de helft van de knoflook 5-8 min. op laag vuur. Verwarm de oven voor op 200 °C. Giet de macaroni en pompoen af. Pureer de pompoen en het kookvocht met de staafmixer en meng de andere saus ingrediënten er doorheen tot een gladde saus.

Meng de macaroni en pompoensaus, eventueel wat geraspte kaas en schep in de ovenschaal. Strooi de paneermeel en eventueel nog wat geraspte kaas eroverheen en zet in de oven. Bak de mac and cheese in ca. 25 min. goudgeel en knapperig.