Op dit kookboek vind je recepten die worden gekookt op de groepen. De recepten zijn seizoensgebonden. Ook vind je lievelingsrecepten van de kinderen, zoals de soep die oma altijd maakt of de kip die we altijd eten op mijn verjaardag. Tevens vind je vervangingen van de kinderklassiekers maar dan in een gezond jasje. Op zoek naar een gezonde snack of traktatie? Ook dat kun je op ons kookboek vinden.
Heb je een keer iets lekkers gegeten op de groep en wil je dit nog een keer thuis maken met je ouders? Dan kun je het recept terug vinden in het kookboek.

Crackers

Nodig: – 100 gram gemengde noten – 100 gram sesamzaad – 50 gram pompoenpitten (of andere zaadjes) – 50 gram Parmezaanse kaas (optioneel) – chilivlokken (optioneel) – 1 ei – 1 eetlepel edelgist vlokken – 2 eetlepels fijngesneden tijm, rozemarijn, peterselie en salie (of net wat je in huis hebt) – Himalaya zout en peper … >>Lees verder

Winterse salade

Op de valreep van het voorjaar eten we op de groep een winterse salade. Nodig: 600 gr worteltjes 12 sjalotten 300 gr walnoten 300 gr ontpitte pruimen (gedroogd of vers) 400 gr spelt 4 el sherry azijn 1 teentje knoflook 2 tl Dijon mosterd 1.5 bosje platte peterselie 350 gr geitenkaas Olijfolie, peper en zout … >>Lees verder

Miso soep (recept moeder Marthe)

Dit heb je nodig: – 1 stukje wakame – 3 bekers water – 1 ui – 1 stukje rettich – 1 wortel – eventueel 1 shitake (als je shitake gebruikt eerste weken) – bosui -3 lepels miso Zo maak je het: Week de wakame in het water. Zet de pan met water op het vuur. … >>Lees verder

Heerlijk gezond broodje (zonder suiker)

Via Yvonne Vermeulen van massagepraktijk ’t Mouwtje heb ik een heerlijk recept voor een broodje wat ik nu iedere week maak en per plak invries. Het is te lekker om niet te delen. Ingrediënten: 100 gram amandelmeel 1oo gram geraspte kokos 100 gram gemalen gemengde noten 3 verse vijgen sinaasappelsap en rasp citroenrasp 3 wortels … >>Lees verder

Flat Bread

Momenteel zit ik in een ‘flat bread’ periode. Na een lange tijd geen brood te hebben gegeten, verlang ik naar iets wat daar op lijkt. Naast een heerlijke amandelbroodje, maak ik graag flat bread die ik nog lekkerder maak met toppings. Ingrediënten voor 8 st. 400 gr (spelt) volkorenmeel 300 gr yoghurt 2 tl bakpoeder … >>Lees verder

Notenpasta

Ingrediënten voor 2 potten 100 gr hazelnoten 100 gr amandelen 100 gr pinda’s 1 tl kaneel Snuf zout 1 el appelstroop 1 dl walnootolie/hazelnootolie Zo maak je het Meng alles tot een gladde pasta in een keukenmachine. Hou je van grove pasta met stukjes hele noot, dan maal je het vanzelfsprekend wat korter. Doe het … >>Lees verder

Buddah Bowl

Voor de verjaardag van Marthe  aten we een Buddah Bowl: een verzameling van verschillende texturen en smaken, boven op rijst en een heerlijke saus er over heen. De naam komt van het in balans zijn van de verschillende texturen en smaken, en die balans komt terug in de boeddhistische kijk op de wereld. Dit gerecht … >>Lees verder

Browniepizza met kokosslagroom en fruit

Zin in het idee van een brownie, maar dan net even anders? Dan is deze veganistische brownietaart ideaal. Omdat de slagroom van kokosmelk is, geeft dit een hele andere draai en smaak aan de taart, een smaak die enorm verslavend kan zijn. Je bent gewaarschuwd… Bodem 2 el gemalen lijnzaad 6 el water 1 sinaasappel … >>Lees verder

Mosterdsoep met prei en crunchy spel

Bereidingstijd 30 minuten Ingrediënten voor 4 kommen soep: 1 ui 2 teentjes knoflook 2 preien 2 aardappelen 1 liter kippenbouillon (of groentebouillon) 3 eetlepels grove mosterd (bijvoorbeeld grove Zaanse mosterd) 50 ml kookroom peper 4 plakjes ontbijtspek verse peterselie Bereiding: Snipper de ui en pers de knoflook. Verwarm een beetje olijfolie in een pan met … >>Lees verder

Lamstajine met pruimen, honing en amandelen

Lamstajine met pruimen, honing en amandelen ‘Heerlijk deze mix van hartig en zoek. Als je niet van lamsvlees houdt, kun je ook rund(sudder)vlees gebruiken.’ Gerecht voor 4 personen Benodigdheden: 800 gr lamsschenkel of rundvlees, in stukken gesneden 3 el zonnebloemolie 1 grote ui, fijngehakt 2 teentjes knoflook, geplet klein bosje bladpeterselie en koriander, samengebonden 1 … >>Lees verder