Op dit kookboek vind je recepten die worden gekookt op de groepen. De recepten zijn seizoensgebonden. Ook vind je lievelingsrecepten van de kinderen, zoals de soep die oma altijd maakt of de kip die we altijd eten op mijn verjaardag. Tevens vind je vervangingen van de kinderklassiekers maar dan in een gezond jasje. Op zoek naar een gezonde snack of traktatie? Ook dat kun je op ons kookboek vinden.
Heb je een keer iets lekkers gegeten op de groep en wil je dit nog een keer thuis maken met je ouders? Dan kun je het recept terug vinden in het kookboek.

Lente ui soep

Deze lente ui soep is lekker licht, ideaal als voorgerecht of als lichte maaltijd. We hebben er gebakken spekjes bij geserveerd, maar je kunt er ook wat gerookte zalm bij doen en koriander. Het hoofdingrediënt voor deze soep is lente ui. Wat is het verschil tussen lente ui en bosui? Het is hetzelfde gewas, alleen … >>Lees verder

Wortel sinaasappel soep

Soep met sinaasappel? YES! En lekker dat -ie is! Ik had deze fijne, gezonde soep gemaakt als soort van amuse voor een diner met vriendinnetjes. Maar je kan er ook een flinke kom van nemen als lichte maaltijd. Hij vult prima. En hij is multifunctioneel: je kan ‘m zowel warm en (ijs)koud eten. En dat … >>Lees verder

Ravioli Salade

Deze salade is dan ook echt ideaal om even in elkaar te flansen als je het druk hebt of bijvoorbeeld voor als je snel naar het strand of park wilt en daar wat wil eten. Weer eens wat anders dan die eeuwige penne salade met rucola en pijnboompitten .Ik neem hiervoor altijd verse ravioli gevuld met … >>Lees verder

Catalaanse visschotel

Nu met het warme weer hebben we meer zin in een lichte maaltijd die je smaakpapillen prikkelt. Deze week een Catalaanse visschotel naar een recept van mijn mamma. Ingrediënten: 1 grote ui knoflook 1 gele en 1 rode paprika 1 blikje tomaatstukjes tomatenpuree 2 takjes tijm 500 g kabeljauwfilet (optioneel kwart rode peper fijngesneden) citroensap olijfolie … >>Lees verder

Rabarber aardbeientaart

De rabarber groeit erg snel in de tuin. Een jarige groepsgenoot is dol op rabarber en wil graag een taart maken met rabarber en aardbeien. Hij denkt dat dit een lekkere combinatie zal zijn. Samen maken we de volgende taart. Dit heb je nodig (voor een vierkante ovenschaal van ongeveer 22 cm Voor de bodem: … >>Lees verder

Sticky chicken!

Wanneer de kinderen op de groep jarig zijn, mogen ze zelf bedenken wat ze willen eten. Leuk om te ontdekken is dat ze dan vaak een recept kiezen van thuis wat hun moeder/ vader zo lekker kan klaarmaken en waar moeder ook weer het recept van haar moeder heeft overgenomen. Deze recepten moet je koesteren! … >>Lees verder

Overheerlijke gezonde taart

Gisteren vierden we de verjaardag van Finn op de groep. Hij heeft een heerlijk recept bedacht voor het avondeten en ik maak met een andere groepsgenoot deze taart voor hem. Wat heb je nodig? Bodem: – 30 gr havermeel (maal havermout in de blender tot meel) -10 gr gesmolten kokosolie -15 gr honing -30 gr hazelnoten … >>Lees verder

Sushi monster!

Sushi is van oorsprong een Japans gerecht, een hapje wat bestaat uit rijst in diverse vormen gegoten. Met daarop of tussen de andere ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan vis of zeevruchten maar ook aan gebakken ei of groenten. Sushi maken is niet moeilijk, als je maar de juiste ingrediënten heb. Sushi is er in vele soorten … >>Lees verder

Red Curry soep met Gamba’s

Benodigdheden: 3 el rode curry pasta 1 sereh stengel (citroengras) 1 rode peper (zonder pitjes) 2 blikken kokosmelk 2 blikken tomaten in stukjes 500 gram wilde spinazie 4 bosuitjes fijngesneden 1 bosje koriander 2 tenen knoflook fijngesneden 2 uien fijngesneden limoensap (optioneel) 500 gram gamba’s gepeld 1 liter kippenbouillon Kokosolie om in te bakken Bereiding: … >>Lees verder

Kroketten/ bitterballen

Vandaag is het feest! We vieren de verjaardag van een jongen op de groep. Dat betekent dat je zelf mag bepalen wat je wilt eten. Hij kiest kroketten. We maken deze natuurlijk zelf! Ingrediënten: 300 g runderpoulet (gaar, of ander (soep)vlees/rund- of kalfsvlees) 2 dl bouillon (bij voorkeur zelf getrokken van rund- of kalfsvlees) 4 … >>Lees verder