Op dit kookboek vind je recepten die worden gekookt op de groepen. De recepten zijn seizoensgebonden. Ook vind je lievelingsrecepten van de kinderen, zoals de soep die oma altijd maakt of de kip die we altijd eten op mijn verjaardag. Tevens vind je vervangingen van de kinderklassiekers maar dan in een gezond jasje. Op zoek naar een gezonde snack of traktatie? Ook dat kun je op ons kookboek vinden.
Heb je een keer iets lekkers gegeten op de groep en wil je dit nog een keer thuis maken met je ouders? Dan kun je het recept terug vinden in het kookboek.

Salade Niçoise a la Knoest

De salades in de moestuin staan er mooi bij. Sommige kunnen worden geoogst en gegeten. Daarom deze keer een lekkere maaltijdsalade waar de moestuin sla een grote rol in speelt. We maken een versie van de bekende salade niçoise. In het originele gerecht zit onder andere tonijn in blik, ansjovis, hard gekookte eieren en aardappels. … >>Lees verder

Kruidenolie

De kruidenmandela die in het centrum staat van de moestuin begint iedere week verder uit te breiden. De salie neemt zijn plek goed in. De citroentijm, bieslook, oregano marjolein zijn versiert met schitterende bloemen. Wanneer de kinderen langs de tuin lopen kunnen ze het niet laten om met hun handen door de kruiden te gaan, … >>Lees verder

Het witte goud (aspergesoep)

Ik kon via de groenteclub in Bussum deze week aan soepasperges komen van de biologisch dynamische tuinderij Land en Boschzigt. Fantastisch dat er ook in het Gooi zulke lekkere asperges worden geteeld. Witte asperges, het witte goud onder de groente, hebben een heel kort seizoen. Je kunt ze namelijk alleen maar twee maanden oogsten. Het seizoen … >>Lees verder

Groene curry met brandnetels

De brandnetels die op de heuvel bij de moestuin staan, worden vandaag nuttig gebruikt. De toppen gebruiken we voor de curry die we gaan maken en van de rest maken we een bestrijdingsmiddel tegen vervelend ongedierte die zich hebben genesteld in onze perenbomen. We gaan, ondanks het wispelturige weer lekker buiten koken. De jongens hebben … >>Lees verder

VOORJAARS STAMPOT VAN RAAPSTELEN

“Een stamppot is dat niet een beetje simpel en ouderwets?” vroeg mijn man toen ik vertelde dat dit het nieuwe gerecht werd voor mijn blog. Dat is nou juist de bedoeling! Lekker licht eten hoeft niet altijd moeilijk en allerlei exotische superfoods te bevatten. En ja, stamppot kan ook licht zijn en kan ook in … >>Lees verder

Verse kruidenpasta met pangritata en voorjaarsgroente uit de oven

We gaan deze keer gebruik maken van de nieuwe Knoest kruidentuin. Het pasta gerecht is super makkelijk en snel te maken. Ik heb het voor het eerst gegeten bij een Nederlandse eigenaresse van een bed and breakfast die al geruime tijd in Italië woonde. Met slechts een paar simpele goede ingrediënten maakte zij van pasta een … >>Lees verder

Japanse geroerbakte noedels met paksoi

De moestuintjes liggen er nu zo half april nog kaal bij. Ze zijn bemest en klaar voor het nieuwe seizoen, maar nu nog geen eigen groente van Knoest.. Wat te doen als je lokaal, in het seizoen en biologisch wilt eten? Op naar Land en Boschzigt, een biologisch dynamische tuinderij in ’s Graveland. Daar hebben … >>Lees verder

Raapstelen stampot

Bij stamppot denk je in eerste instantie aan boerenkool of hutspot, met een flink stuk rookworst erbij… Of niet? Stamppotten zijn een vast onderdeel van de winter, net als autoruiten krabben voor je naar je werk toe gaat en dikke sjaals en handschoenen aan. Als de zomer echt op zijn einde is, kan ik altijd … >>Lees verder

Aardperen – pastinaak soep

De maand maart was de maand waarin vroeger gevast werd. Dit had te maken met de karige voedselvoorraad die past bij deze maand. Deze week trekken we nog een keer de ‘knollen’ uit de grond, maar verheugen ons stiekem ook op de groenten van april! (Voor 6-8 personen, of een maaltijdsoep voor 4:) Uiencompote: scheut … >>Lees verder

Tortilla

Een lekkere gezonde variant van een van de beroemdste gerechten uit Spanje: de tortilla! De kinderen hebben aangegeven dat ze zin hebben in de Lente en dat hier een tortilla bij hoort. Ze hebben helemaal gelijk. Doordat ik zoete aardappel gebruik in plaats van gewone aardappel krijgt de omelet een lekkere zoete smaak en is … >>Lees verder