Sinterklaas tapas

De sint is in het land, een mooi moment om een reisje te maken door de wereldkeuken met deze week recepten uit: Spanje!
In Spanje eet men vaak laat verschillende kleine hapjes die ze tapas noemen. Vandaag dus drie recepten: gazpacho, patatas bravas en een frisse spinaziesalade met mango en mandarijn!

Gazpacho zit bommetje vol met groente en is in een oogwenk klaar. Handig, voor als je ’s avonds nog de daken op moet 😉

Patatas bravas klinkt heel ingewikkeld maar is het niet! Het zijn geroosterde aardappeltjes met een kruidig sausje. Om je vingers bij af te likken.

De spinaziesalade met mango en mandarijn is heerlijk verfrissend en zit vol met ijzer, dat kunnen we wel gebruiken in deze tijd van het jaar.

Je kan deze recepten ook los van elkaar maken of combineren met andere lekkere tapas!

Gazpacho

1 Kerf een kruisje in de onderkant van de tomaten. Doe in een pan, schenk er het kokende water overheen en laat de tomaten 20 sec. staan. Schep uit het hete water in een bak met ijskoud water. Giet af en pel de velletjes eraf.

2 Snijd de rode ui in grove stukken. Snijd de knoflook in plakjes. Halveer de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd ¾ van het vruchtvlees in grove stukken. Snijd de rest van de paprika in blokjes van ca. een ½ cm. Snijd ¾ van de komkommer in plakken van ca. 2 cm. Halveer de rest van de komkommer in de lengte en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. een ½ cm. Snijd de peterselie grof.

3 Doe de ontvelde tomaten, ui, knoflook, grove stukken paprika (hou de blokjes apart) en plakken komkommer (hou de blokjes apart), peterselie, de helft van de olie en de rodewijnazijn in de blender en pureer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet minimaal 4 uur in de koelkast om ijskoud te worden.
4 Schenk de soep in 4 glazen (per 4 personen) en bestrooi voor het serveren met de blokjes komkommer en paprika. Besprenkel met de rest van de olie.
Ingrediënten

750 g tomaten
1 komkommer
1 zoete puntpaprika
1 witte ui
3 knoflooktenen
1 limoen
70 g tomatenpuree
3 eetlepels extra vierge olijfolie
flinke hand verse bladpeterselie

Wat moet ik doen:

Schil de komkommer en snijd ‘m in kleine stukjes. Doe driekwart in een grote kom, houd een kwart even apart.
Verwijder de zaadlijsten van de zoete puntpaprika en snijd in kleine stukjes. Die driekwart in de grote kom bij de komkommer, houd een kwart even apart.
Snijd de tomaten, ui en knoflook in stukjes en doe in de grote kom erbij.
Voeg ook nog het blikje tomatenpuree, het sap van de hele limoen en de olijfolie toe.
Voeg nu 400 milliliter water toe en breng op smaak met een flinke snuf peper en zout.
Mix tot een gladde substantie met een staafmixer of een keukenmachine.
Proef! De heftig van smaak, dan kan er wat water bij. Of misschien wil je ‘m met meer smaak, dan voeg je zout en/of peper toe.
Zet de gazpacho indien gewenst nog een uur in de koelkast zodat ie lekker fris wordt.
Verdeel de soep over 8 glaasjes en garneer met de rest van de paprika en komkommer, en maak af met wat verse platte peterselie.

Patatas bravas

1400 gr vastkokende aardappels
Snufje gerookte paprikapoeder
Snuf peper en zout
Verse peterselie
Olie (om in te bakken)

Patatas bravas saus:

6 eetlepels (zonnebloem)olie
4 theelepels gerookte paprikapoeder
400 ml bouillon
2 eetlepel tomatenpuree
2 teen knoflook
2 sjalotje
6 theelepels maïzena

Wat moet ik doen:

• Snijd de aardappels (eventueel schoongeboend in schil) in gelijke stukken van ca. 3 x 3 cm.
• Kook ze ca. 7 minuten voor in een pan met water.
• Laat ze goed uitlekken en bak ze vervolgens in een koekenpan met een flinke scheut olie.
• Breng ze op smaak met een snuf peper, zout en paprikapoeder.
• Maak ondertussen de patatas bravas saus; hak de sjalot heel fijn.
• Verhit de olie in een pannetje. Voeg de knoflook en sjalot toe en fruit even aan.
• Voeg het paprikapoeder toe en de tomatenpuree. Roer even door.
• Giet dan de bouillon er beetje bij beetje bij.
• Maak van de maïzena een dik papje door een klein beetje water toe te voegen. Giet het maïzenapapje bij de saus en blijf roeren met een garde tot deze is ingedikt.
• Doe de aardappels in een schaal of meerdere schaaltjes. Schep de saus erop en bestrooi met verse peterselie.
• Tip: gebruik voor een pikante saus pittig gerookte paprikapoeder of voeg een snufje chili toe. Ik gebruikte een combinatie van milde en pittige gerookte paprikapoeder.

Spinazie salade

Ingrediënten :

– Bos verse spinazie
– Wijnzaijn
– Olijfolie
– Peper
– Zout
– Mandarijn
– Mango

Wat moet ik doen:

Was de spinazie goed en maak de grote bladeren kleiner. Doe in een grote kom 1 soeplepel goede Wijnazijn en 5 soeplepels Olijfolie Virgin Extra.
Voeg daar aan toe ¼ tl zout en ¼ tl peper. Meng het goed. Vervolgens leg voorzichtig de gewassen Spinazie bladeren er boven op.
Ondertussen ontdoe 1 mandarijn van zijn schil en maak de partjes zo schoon mogelijk.
Snij deze vervolgens in kleinere stukjes ( 3 per partje ) . Men kan ook een ½ sinaasappel gebruiken.
Snij ook een ½ mango in partjes. Leg de partjes van de Mango en de Mandarijn boven op de spinazie. Zet dit apart tot het moment van opdienen.
Dan alles goed mengen.