Soto Ajam

Deze week op het menu, soep! Maar niet zomaar soep…. Soto Ajam! Dit is een Indonesische kippensoep met onder andere rijst, gember, citroengras en taugé!

Benodigdheden op basis van 6 personen:

  • 4 tenen knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 1 stengel koelverse sereh (citroengras)
  • 1 prei
  • 1 hele kip (ca. 1,5 kg)
  • 2 liter kraanwater
  • 3 kippenbouillontabletten
  • 1 el zonnebloemolie
  • 200 g pandanrijst
  • 6 middel grote eieren
  • 40 g verse selderij
  • 125 g taugé
  • 1 citroen
  • 100 g gebakken uitjes

Wat ga je doen?

  1. Plet ¾ van de tenen knoflook. Schil de gember en snijd in grove stukken. Snijd de stengel citroengras in stukken.
  2. Doe de kip in een grote pan, schenk het water erbij en voeg de knoflook, gember, het citroengras en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 45 min. met de deksel op de pan op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Neem de kip uit de pan. Zeef de bouillon zodat je de grote stukken eruit kunt halen. Neem het vel van de kip nadat het wat is afgekoeld en pluk met behulp van 2 vorken het vlees eraf. Doe het kippenvlees weer terug in de bouillon.
  4. Snijd de prei in ringen en laat deze meekoken in de bouillon.
  5. Kook de eieren in ca. 8 min. hard, laat schrikken en pel. Maak sneetjes in de eieren en laat ze meekoken in de bouillon.
  6. Snijd de rest van de knoflook in plakjes. Verhit de olie en fruit de knoflook goudbruin. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Doe in elk soepbord wat rijst, selderij, taugé, knoflook en een ei. Schenk de hete bouillon erop. Snijd de citroen in partjes. Bestrooi de soep met de gebakken uitjes en knijp boven elk bord een partje citroen uit.

Breng de soep eventueel op smaak met zoute ketjap of sambal voor een extra pittig accent.