Vega groentelasagne met zelfgemaakte roomsaus, spinazie en aubergine

Vandaag stond er een heerlijke vega lasagne op het menu. Zelf de saus maken is natuurlijk het aller leukst en lekkerste en mega simpel! De onderstaande ingrediënten zijn op basis van 4 personen.

Ingrediënten: 

  • 2 stuks aubergine
  • 4 knoflookteentjes
  • 400 gr spinazie
  • 125 gr geraspte (oude) kaas
  • 2 stuks ui
  • 4 tl gedroogde rozemarijn
  • 200 ml kookroom
  • 8 stuks verse lasagne bladen
  • 4 el olijfolie
  • 4 el bloem
  • 100 ml groente bouillon
  • 4 el roomboter
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine dwars in plakken van maximaal een ½ cm dik.
  • Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en wrijf in met de helft van de olijfolie, peper en zout. Bak de aubergine 10 minuten in de oven. Snipper ondertussen de ui en snijd of pers de knoflook fijn.
  • Verhit de roomboter in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 minuten op middellaag vuur. Voeg ⅓ deel van de bouillon toe en roer met een garde tot een glad mengsel. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon, breng aan de kook en laat nog 1 minuut koken.
  • Voeg de rozemarijn toe aan de saus en scheur de spinazie, eventueel in delen, klein boven de wok of hapjespan. Laat al roerend slinken. Voeg als laatste de kookroom, ⅓ deel van de (oude) kaas en peper en zout naar smaak toe.
  • Vet de ovenschaal in met de overige olijfolie. Schenk, om te beginnen, een dun laagje saus in de ovenschaal.    
  • Bedek deze met lasagnebladen door ze goed aan te drukken. Leg daarna een paar plakken aubergine op de lasagnebladen en dan weer een laagje saus. Herhaal dit tot bijna alle saus gebruikt is.
  • Eindig de lasagne met een laagje saus en de overige oude kaas. Bak de lasagne 20 – 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de lasagne even staan om af te koelen en verdeel de lasagne over de borden.