Zoete aardappelsoep met sinaasappel

Knoest gaat verhuizen en dat betekent: makkelijk eten. Naast het inpakken en sjouwen is het fijn als je diner snel op tafel staat. Deze week eten we klassiek verhuisvoedsel: soep met een broodje knakworst. Natuurlijk wel in een Knoestjasje dus maken we de soep zelf. Deze warme winterse soep is zo klaar en geven je toch de vitamientjes en energie die je nodig hebt om weer verder te gaan met dozen tillen.

Wat heb je nodig voor ongeveer 4-5 porties?

  • scheutje (kokos)olie
  • 1 ui, gesneden
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel chilivlokken (+ meer voor garnering)
  • 1 sinaasappel
  • 2 zoete aardappels (de aardappels die ik gebruikte waren erg groot, ik had in totaal 1 kg zoete aardappel)
  • 1000 ml groentebouillon
  • zout en peper

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 140 of 160 graden –

1. Schil de zoete aardappelen en snijd er 15 – 20 dunne plakjes af. Leg deze op een bakplaat en zet voor 10 minuten in de oven of tot de zoete aardappelplakjes krokant zijn.
2. Verwarm een scheutje olie in een soeppan. Voeg de ui, knoflook, korianderpoeder en chilivlokken toe en bak voor ongeveer 10 minuten.
3. Knijp de sinaasappel uit boven de pan en ga met een rasp een stuk of 10 keer langs de schil.
4. Doe de aardappels in de pan  en mix alles door.
5. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook de soep 10 – 12 minuten door. De zoete aardappels moeten zacht zijn.
6. Pureer alles met een staafmixer of blender. Als je de soep te dik vindt kan je wat extra bouillon toevoegen. Voeg eventueel wat zout en peper toe.
7. Serveer de soep met de zoete aardappel chips uit de oven, eventueel een broodje en extra chilivlokken.