Gedroogde bouillon

Zelf bouillonpoeder maken

Bouillonblokjes hebben we allemaal wel in ons keukenkastje staan. Echter zitten er veel bestanddelen in het groenteblokje die we helemaal niet nodig hebben.

Wat is bouillon?

Bouillon is een extract van groente en/ vlees. De bestanddelen laat met trekken waardoor de (natuurlijke) geur- en smaakstoffen van de ingrediënten in het water oplossen. Een bouillonblokje is een gedroogd en in een kubusvorm geperst mengsel van zout, groente en kruiden. In de blokjes van bv. Maggi zit geen vlees maar gedenatureerde plantaardige eiwitten. Om deze bouillonblokjes te maken lost men eiwithoudende plantaardige grondstoffen en slachtafval op in een kokende zoutzuur oplossing. Het overtollige zoutzuur neutraliseert men met natronloog of soda zodat het wordt omgezet in natriumchloride. Dit verklaart dan gelijk het hoge zoutgehalte in deze blokjes.

Op de verpakking staat onder ingrediënten: zout, smaakversterker (E621), plantaardige olie, glucosestroop, gedroogde groenten 5,1 (prei, ui, wortel), gistextract, aroma’s (bevat tarwe), peterselie, extracten van selderij, tijm, laurier, dragon. Mogelijk sporen van melk, ei, mosterd en sesam.

Opmerkelijke bestanddelen zijn de smaakversterker E621, glucosestroop, gistextract en aroma’s. Onnodige en ook nog eens gezonde toevoegingen.

Vandaar dat wij het bouillonpoeder van Knoest zelf maken!

Ingrediënten:

4 pakjes soepgroenten

3 uien in stukjes gesneden

1 voet knoflook in stukjes

Verse bieslook, tijm, munt, rozemarijn en peterselie

2 eetlepels gemalen himalayazout

2 eetlepels korianderzaad (malen)

2 eetlepels gemalen vier seizoenenpeper

1 eetlepel gecrashte pimentkorrels

Bereiding:

-Snijdt de ui en knoflook in stukjes en snijdt de verse kruiden fijn. Maak de groenten en de kruiden hierna fijn met de staafmixer.

-Verwarm de oven voor op 90 graden en verdeel de groenten over vetvrij papier op het rooster. Eerst een uur met de ovendeur dicht en erna een uur of 5 met de deur op een kiertje. Tussendoor regelmatig omscheppen.

-Als het mengsel geheel droog is kan het in de blender tot poeder gemalen worden.

-Doe de bouillonpoeder in een pot en noteer de datum.

*Deze bouillonpoeder is een jaar houdbaar en is te gebruiken bij het koken van aardappels, rijst, groente, hachee, lamsstoof enzovoort.