Knolselderij Poffertjes

Knolselderij!
Deze knol is zo veelzijdig dat het toch wel één van mijn favorieten producten is. Deze keer heb ik er poffertjes van gemaakt. Poffertjes zijn heerlijk, maar hoeven niet altijd zoet te zijn. Deze hartige poffertjes zijn net zo lekker als de zoete variant. Ze zijn gemaakt met lekkere pure en gezonde ingrediënten en bevatten geen tarweproducten, zuivel en suiker. Een poffertjespan is wel een vereiste, maar deze hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kan de poffertjes als avondmaaltijd eten; maak dan een grote portie per persoon en eet er een groene salade bij. Maar je kan ook kleine porties maken en deze bij een diner als voorafje serveren. En als lunch zijn ze natuurlijk ook lekker!

Ingrediënten (voor 3 tot 4 porties):

400 gram knolselderij (ongeveer 1 kleine knolselderij)

1 grote (milde) rode ui

1 teentje knoflook

1 appel

1 grote gekookte rode biet (zelfgekookt of voorgekookt van de versafdeling)

2 eetlepels biologische rode wijnazijn

4 eieren

olijfolie

1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden

1 mespunt cayennepeper

fijn zeezout en vers gemalen peper

1 flinke bos bieslook

Bereiding:

  1. Schil de knolselderij en weeg 400 gram af. Snijd de knolselderij in kleine blokjes en kook deze in 8 minuten gaar.
  2. Maak nu de bietensaus. Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de rode biet in blokjes.
  3. Breng de appel en de rode biet met 100 ml water aan de kook en laat 6 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  4. Voeg de rode wijnazijn bij de bietjes en appel en pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg extra water toe tot de saus de gewenste dikte heeft (je moet de saus kunnen gieten). Maak op smaak met peper en zout.
  5. Zodra de knolselderij gaar is, spoel je deze goed af onder de koude kraan.
  6. Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes.
  7. Doe 1 eetlepel olijfolie samen met de ui en knoflook in een pan en fruit deze zachtjes aan tot het begint te verkleuren.
  8. Doe de knolselderij in de keukenmachine samen met de ui en knoflook. Voeg de eieren, de Italiaanse kruiden, 1 theelepel zout, peper naar smaak, cayennepeper en 4 eetlepels olijfolie toe. Mix het geheel goed (dit kan eventueel ook met de staafmixer).
  9. Verwarm de poffertjespan.
  10. Zet een kopje met olijfolie klaar en een kwastje om de pan in te vetten.
  11. Zodra de pan warm is, vet je deze goed in met olie.
  12. Schep met een eetlepel een beetje beslag in alle kuiltjes van de poffertjespan.
  13. Je kan de poffertjes met een vork keren zodra ze aan de bovenkant gaar zijn. Bak ze daarna aan de andere kant nog 1 a 2 minuten.
  14. Knip met een schaar de bieslook in fijne stukjes.
  15. Leg de poffertjes op een bord, giet er wat bietensaus over en bestrooi met bieslook.