Patatjes!

Zelfgemaakte knapperige ovenfrietjes

Het geheim van dit recept is dat je de aardappels met wat bloem bestrooit voor ze de oven ingaan. Dat zorgt voor een extra knapperig laagje. Ik was hier net iets te enthousiast mee door ze tot drie keer toe te bestrooien: een keer is genoeg. Ook is het verstandig redelijk dunne frietjes te snijden, zo worden ze zeker gaar. Begin op tijd, want de aardappels hebben echt een uur nodig in de oven om gaar en knapperig te worden. Dat geeft je mooi de tijd om de rest van het eten klaar te maken.

Benodigdheden voor twee personen

5 aardappels

speltbloem

arachide olie

zout

BereidingSchil de aardappels en snij ze in vrij dunne frietjes. Giet er wat olie overheen en schep ze even om zodat alle frietjes met olie bedekt zijn. Strooi er vervolgens met behulp van een zeefje bloem overheen, strooi er ook zout overheen en schep ze nogmaals om zodat op alle frietjes een laagje bloem zit.  Spreid de frietjes uit op een bakplaat met bakpapier, sprenkel er nog wat olie over en zet ze in de oven (200 graden). Schep ze na een half uur even om. Na een uurtje zijn de frietjes knapperig en gaar.  BewarenNet als alle frietjes wordt ook deze variant slap als ze afkoelen, bewaren gaat dus niet, maar ze zijn überhaupt veel te lekker om koud te laten worden!

Variatie Rozemarijn patatjes: Snijd de aardappels zo dun als luciferhoutjes. Verwarm de arachideolie in een wok. Maak citroenzout; rasp van een citroen in de vijzel met himalayazeezout. Haal de naaldjes van de rozemarijn en doe deze in een kommetje. Wanneer de olie op temperatuur is, flinke hand patatjes in de wok. Laten bakken tot goudgeel en knapperig zijn. Laatste twee minuten rozemarijn meebakken. Laten uitlekken op keukenrol en vervolgens citroenzout erover strooien. Mmmmm!!!