Quiche van schorsen en hazelnoten

Een van de jongens op de Knoest groep geeft aan erg gek te zijn op hazelnoten. Daarom kies ik er deze week voor een quiche te maken van schorseneren en hazelnoten.

Wat zijn schorseneren?

De grote schorseneer, Scorzonera hispanica, is een plant uit decomposietenfamilie, Asteraceae. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt er een bladrozet en een vlezige penwortel gevormd. De plant bloeit in het tweede jaar na zaaien met citroengele bloemen. De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd maar na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn bewerkelijkheid. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverigmelksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam “keukenmeidenverdriet” of “huisvrouwenleed” opgeleverd. Bijnamen die ook aan de verwante paarse morgenster, Tragopogon porrifolius, of haverwortel worden gegeven. Andere bijnamen zijn: “winterasperge”, “armeluisasperge” en “winterstaaf”. Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.

Quiche van schorsen en hazelnoten

Benodigdheden:

2 pakjes bladerdeeg

1 kilo schorseneren

50-100 gram geraspte Remeker kaas

Kuipje crème fraiche

3 eieren

50 gram hazelnoten, wat geroosterd in een droge koekenpan

Zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Schil de schorseneren. De beste methode is onder water; de gootsteen vol laten lopen en een scheut citroensap of azijn in het water. De schorseneren onder water met een dunschiller schillen. Deze breng je over in een pan met eveneens zuur water. Snijd meteen in stukken van ca. 10cm. Hele dikke stukken in de lengte doorsnijden. Om een gelijkmatige garing te krijgen, moet het namelijk allemaal ongeveer even dik zijn.

Als de oven heet is, bak je de vorm met bladerdeeg voor. Een minuut of tien. Maak eerst met een mes sneden in de bodem voor lucht. Je kunt bakbonen gebruiken om de boel laag te houden.

Terwijl de bodem in de oven gaat, kook je de schorseneren beetgaar. Tijd is afhankelijk van de dikte, dus na een tiental minuten af en toe prikken. Prik er een aantal schorseneren uit en pureer deze. (ongeveer 1/3e)

Vermaal de geroosterde hazelnoten. Er mogen wel wat grovere stukken in zitten. Meng de crème fraiche, eieren, kaas, hazelnotenmaalsel en gepureerde schorseneren. Breng op smaak met verse peper en Himalaya-zout.

Als de bodem voldoende is voorgebakken, deze uit de oven halen. Verdeel de schorsenerenstaafjes over de bodem. Giet het mengsel erover en bak nog eens een minuut of twintig