Wat is Romanesco?

Een meer gangbare naam voor romanesco is torentjesbloemkool. Deze groente is heeft een geel groene kleur en lijkt qua uiterlijk verdacht veel op bloemkool. Vroeger werd deze groente ook wel de “broccoli van Rome” genoemd.

Sinds een aantal jaren is deze groente pas bekend in Nederland, maar in de meer zuidelijke landen is dit al jarenlang een lekkernij! Deze groente is alleen tussen Juli en November verkrijgbaar! In de winter lente hebben we nu eenmaal pech! Het is een erg decoratieve groente en door de vorm kunnen erg mooie maaltijden bereidt worden! Het vergt wel enige creativiteit! De smaak van deze groente ligt een klein beetje in de buurt van bloemkool, echter deze groeten smaakt veel zachter.

Maar laten we nu terug gaan op de vraag…

Ja, romanesco is heel erg gezond!

Het zit namelijk boordevol foliumzuur. Dit is een in water oplosbare vitamine dat ook wel beter bekend staat als vitamine B-11. Foliumzuur is een erg belangrijk mineraal wat bij veel processen in je lichaam gemoeid is zoals:

  • Belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen en ruggenmerg
  • Synthese van rode bloedcellen
  • Belangrijk bij de omzetting van belangrijke aminozuren
  • Belangrijk bij de celdeling van kleine kinderen

Hoe te eten?
Eigenlijk hetzelfde als bij een bloemkool. Snij de bladeren weg snij de torentjes (roosjes) van de stronk. Was de torentjes en kook ze bijvoorbeeld.

Wanneer je deze koopt, is het belangrijk dat alle torentjes aaneengesloten zijn. Wanneer dit niet het geval is, zou ik het laten liggen en voor een andere gaan! Buiten de koolkast is het iets meer dan een halve week goed. Zorg er wel voor dat je deze op een koele plaats bewaard aangezien er anders vitamines en mineralen verloren gaan!