Mayonaise

Weer een jarige! Als extraatje hebben we vandaag naast patat en kipnuggets ook zelf mayonaise gemaakt. Doordat je het zelf maakt heb je echt pure volle mayonaise zonder “chemische” toevoegingen en je kunt er onwijs goed mee variëren, wij hebben twee soorten gemaakt: salie en kerrie mayonaise. Maar je kan natuurlijk ook citroen, chili en nog veel meer aan toevoegen.

Met dit recept maak je ongeveer 400ml mayonaise. Bewaar het in een goede gesteriliseerde pot in de koelkast voor ongeveer 2-3 weken.

Ingrediënten:

  • 2 eidooiers
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el dijon mosterd
  • snufje peper en zout
  • 300ml olijfolie
  • Extra toevoegingen zoals kerrie, chili, citroensap etc.
  • Staafmixer met kan

Bereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Doe de eidooiers met een snufje peper en zout in de kan. voeg 2 el witte wijnazijn en 2 el dijonmosterd toe. Schenk de zonnebloemolie hier over heen.

Zet de staafmixer goed onderin de kan en zet deze aan. Als het goed is zie je dat er een dikkere/lichtgekleurde emulsie ontstaat onderin de kan. Het is belangrijk dat je de staafmixer nu niet te veel verplaatst anders gaat de emulsie schiften. Als het eigeel is gemengd trek je de staafmixer heel langzaam naar boven zodat alles goed met elkaar bind.

En dat is het! zo makkelijk gaat dat. Is de mayonaise te dik? Doe dan een paar drupjes water en roer goed door. Doe de mayonaise in een goede gesteriliseerde pot en deze blijft nog 2 weken goed.

Naast mayonaise hebben we ook zelf kipnuggets, patat en koolsla gemaakt. Een echte verjaardag maaltijd.