Verse kruidenpasta met pangritata en voorjaarsgroente uit de oven

We gaan deze keer gebruik maken van de nieuwe Knoest kruidentuin. Het pasta gerecht is super makkelijk en snel te maken. Ik heb het voor het eerst gegeten bij een Nederlandse eigenaresse van een bed and breakfast die al geruime tijd in Italië woonde. Met slechts een paar simpele goede ingrediënten maakte zij van pasta een feestje!

In dit gerecht gebruik je de kruiden die je in de tuin hebt staan of in de koelkast hebt liggen. Gebruik bijvoorbeeld peterselie, basilicum, rucola, rozemarijn, tijm en salie. Van de winterharde kruiden, zoals rozemarijn en tijm gebruik je het minste. Salie is lekker met mate, teveel geeft een zeepig smaakje.

Bij het gerecht serveren we een pangritata, dit is een lekker strooisel van gebakken broodkruimels met knoflook: in Italië ook wel bekend als parmezaan voor de armen. Zo kom je ook nog eens af je oude brood resten.

Bij de kruidenspaghetti serveer ik voorjaarsgroente uit de oven. Bij deze groente zit onder andere radijs en hoewel radijs vaak rauw wordt gegeten is het zeer geschikt om mee te koken. Eigenlijk is het gewoon een raapje. Gekookte radijs verliest echter wel iets van zijn pittigheid en wordt milder van smaak. Als de groente gaar is knijp ik er een doorgesneden citroen over uit en samen met wat olijfolie, peper en zout hebt je een heerlijke saus.

Het gerecht gaat uit van 4 personen

Voorjaarsgroente uit de oven:

750 gram verschillende schoongemaakte lente groenten (zoals asperge,venkel, jonge wortel en radijs)
1 doorgesneden citroen
kokosolie
olijfolie
peper en zout

20150421_174656

Pangritata:

2 of 3 oude boterhammen fijngemaakt
2 geplette teentjes knoflook
olijfolie
zout

Spaghetti met kruiden uit de tuin:

ongeveer 400 gr. volkoren spelt spaghetti, reken ongeveer 80 a 100 gram per persoon
2 handen vol fijngehakte, gewassen verse kruiden
2 a 3 teentjes knoflook.
5-6 eetlepels olijfolie
zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de groente met een paar klontjes kokosolie en de doorgesneden citroenen in een bakslede. Laat de groenten garen in 40 a 45 minuten. Als de groenten gaar zijn, knijp citroen eroverheen met wat olijfolie, peper en zout (naar smaak).

Bak de fijne broodkruimels met de olijfolie en geplette knoflook krokant in de pan. Zodra het klaar is, doe je het in een apart kommetje.

Kook de pasta in ruim water zoals op het pak staat beschreven. Zodra het gaar is, giet je de pasta af en bewaar je een paar eetlepels van het kookwater. Doe de pasta weer terug in de pan met de olijfolie, kookvocht, verse kruiden, uitgeperste knoflook en zout. Goed mengen. Pasta opdienen met de pangritata en de voorjaarsgroente.

Buon appetito!