VOORJAARS STAMPOT VAN RAAPSTELEN

“Een stamppot is dat niet een beetje simpel en ouderwets?” vroeg mijn man toen ik vertelde dat dit het nieuwe gerecht werd voor mijn blog. Dat is nou juist de bedoeling! Lekker licht eten hoeft niet altijd moeilijk en allerlei exotische superfoods te bevatten. En ja, stamppot kan ook licht zijn en kan ook in het voorjaar.

Een van de eerste dingen die in het voorjaar uit de koude kas komen zijn raapsteeltjes. Deze heldergroene bladgroente is eigenlijk het loof van meiknolletjes. Qua smaak is het licht pikant en het lijkt een beetje op rucola. Het zit boordevol met vitamine C en K, ijzer en zelfs omega 3. Ook bevat het een stofje dat de lever helpt te ontgiften. Eten dus!

Ik maak mijn aardappelpuree lekker licht door groentebouillon te gebruiken in plaats van melk en boter. Aardappelen (en koolhydraten in het algemeen) zijn de laatste tijd door een aantal diëten in een, mijn inziens onterecht, slecht daglicht komen te staan. Gekookt in de schil behoudt de aardappel zijn goede stoffen.

Met de aanvulling van bloemkool in de puree hou je de stamppot lekker licht. De aanvulling van edelgist op het laatste moment geeft een extra smaaksensatie aan de puree. Edelgist kom ik niet zo vaak tegen in recepten en is wat dat betreft een relatief onbekend ingrediënt. Edelgist is echter gewoon te koop bij de biowinkel, het heeft een soort kaassmaakje, en is een bron van met name vitamine B, aminozuren en verschillende mineralen.

Als topping voor deze stamppot kies ik lekkere tuinboontjes aangemaakt met wat knoflook, olijfolie, (chili)peper en wat cress. Lente op een bordje, zou ik zeggen!

raapstelen_aardappel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1/2 bloemkool
  • 2 bossen raapsteeltjes
  • 1,5 kilo ongedopte tuinbonen
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel extra virgine olijfolie
  • 1/4 cup edelgist
  • 400 ml. warme groentebouillon
  • (Chili)peper en zout
  • purpercress of andere kiemen als garnering

Begin met het doppen van de tuinbonen, dit is trouwens een leuk klusje om met de kinderen te doen, was de raapstelen en droog deze in de slacentrifuge of in een theedoek en snijd ze klein.
Boen de aardappels en zet ze op met ruim water. Zet de schoongemaakte bloemkool op.

Giet water in de pan voor de tuinboontjes en doe de tuinboontjes erin als het water kookt. Na 4 à 5 minuten zijn ze al gaar, zeker nu ze nog klein zijn en geen taaie velletjes hebben. Wanneer de bloemkool en aardappels gaar zijn giet je ze af. Kook de bloemkool niet tè gaar, zorg er voor dat deze nog een beetje een “byte” heeft. De bloemkool stomen mag overigens ook.

Puree wordt het lekkerste met een pureeknijper (onder andere bij Ikea te koop). Doe de aardappel met vel en al in de knijper en knijp de puree in de pan. Het velletje dat achter blijft haal je er uit. Doe dit zo lang tot alle aardappels zijn gedaan. De bloemkool kan ook door de knijper. Daarna maak je de puree luchtig en smeuïg door beetje bij beetje groente bouillon toe te voegen en te roeren met een houten lepel. Het kan zijn dat je niet alles van de bouillon nodig hebt. Nu de raapsteeltjes door de puree roeren, deze slinken vanzelf door de warmte. Als laatste de edelgist er door. De tuinboontjes aanmaken met zout, (chili)peper, knoflook en olie.

Bordje opmaken en boven op wat purpercress. Enjoy!