Knoest Zomer Week, SPANJE; sardines, sangria, tortilla en gazpacho!

Sardines op de BBQ

Benodigdheden:

1 tot 3 sardines per persoon
Zeezout
1 bos peterselie
5 teentjes geraspte knoflook
Rasp van de schil van 1 sinaasappel en 1 citroen

Maak de sardines schoon. Verwijder de schubben onder de kraan en doe alsof de sardines een stukje zeep zijn. Je wrijft de schubben er vanaf.

Snijd met een scherp mes de buik over de lengte open en was onder stromend water de ingewanden eruit. Maak de sardines droog. Schud ze om in een grote schaal met zeezout en laat een half uurtje staan.
Hak de knoflook en peterselie fijn en doe er de geraspte schil bij. De topping is klaar.
Je kan de sardines op een bamboestokje doen, voordat je ze grilt op de BBQ.
Gril de Sardines 2 a 3 minuten per kant en bestrooi ze met het mengsel.

Sangria

sangria

Benodigdheden:

Nectarines
Meloen
Bananen
Sinasappel
Limoen
Druivensap
Kaneelstokje
Honing
ijsklontjes

Bereiding:
Maak de nectarines, meloen en bananen schoon en snijd ze in stukjes.
Schep z in een kan en pers de sinaasappel en limoen erboven uit.
Voeg de druivensap, honing en kaneelstokje toe en laat het in de koelkast koud worden.
Schenk vlak voor het serveren het water erbij en roer goed door.
Serveer met heel veel ijsklontjes.

Frittatta

20150810_131214

Benodigdheden:
3 grote uien
1,5 kilo aardappels vastkokend, in schijfjes iets voorgekookt
Olijfolie/ olie om in te bakken
6 eierenĀ ( of iets meer als reserve..)
Zout & peper

Bereiding:
Hak de uien fijn en laat ze rustig bakken totdat ze mooi goudbruin zijn. Klop de eieren en doe er zout en peper bij. Doe de aardappel schijfjes bij de uien en laat even bakken. Voorzichtig want je wilt de aardappelschijfjes zoveel mogelijk heel laten! Doe de geklopte eieren erbij en laat op een zacht vuur gaar worden. Dek af met aluminiumfolie. En als de tortilla er redelijk stevig uit ziet, kan je hem omdraaien met behulp van een bord. Doe een bord op de pan, keer de pan om en schuif de tortilla weer voorzichtig terug in de pan laat nog even staan en je bent klaar. De tortilla kan warm en koud worden gegeten.

Gazpacho

Raw-Gazpacho1

Benodigdheden:
6 teentjes knoflook
2,5 kilo rijpe tomaten
Evt. 1 groene peper zonder zaad en zaadlijsten
2 komkommers
4 volle dessert lepels fijgeraspte ui
4 handjes oud wit brood, verkruimeld
6 eetlepels goede rode wijnazijn of sherryazijn
8 eetlepels olijfolie
Zout& peper
Extra blokjes tomaat, ui, komkommer en appel(Granny) voor in de soep

Bereiding:
Hak de tomaten en komkommers en pepers fijn en doe ze in de blender. Hou trouwens een beetje komkommer, ui en tomaat achter voor de garnering! Je doet dit waarschijnlijk in fases omdat het zoveel is.. Pureer samen met het brood fijn. Je kan het eventueel gladder maken door het mengsel nog een keer door de roerden te doen, maar dat is zeker niet een moeten.. Breng de soep op smaak met de azijn, zout en olijfolie. Zet de soep tenminste 2 uur in de koelkast, proef nog een keertje en breng eventueel verder op smaak. Serveer met de kleine blokjes tomaat, komkommer, uit en appel!

We eten de gerechten met een salade uit de moestuin.
Dressing van 1 deel azijn, 3 delen olie, zout en peper.

20150812_125232