Knoest Zomer Week, INDIA; Dhal, Indiase salade, Pappadums, Verse Munt Chutney en Mango Chutney

Dhal

Benodigdheden;

0,75 kilo droge rode linzen
4 liter water
4 tl. Kurkuma
8 schijfjes gember (10 heel laten en 5 iets fijner hakken)
4 rode uien, fijngehakt
4 el. Korianderzaad
4 el.komijnzaad
Chilipoeder
Kokosolie

Bereiding;
Was de linzen in een vergiet. Doe olie in de pan en bak de kurkuma, de helft van de uien, korianderzaad, komijnzaad en 10 gember schijfjes op middelhoogvuur. Doe de linzen en het water erbij. Kook de linzen zonder zout!! Dat is een belangrijke stap, kook je ze wel met zout dan worden de bonen niet gaar. Laat ongeveer 15-20 minuten koken op een laag tot middelhoog vuur. Blijf af en toe roeren, zodat het niet aanbrand. Het is gaar als de lezen zacht en de consistentie ervan dik is. Nu pas zout toevoegen!! Zet het gas uit en laat staan met de deksel erop. Bak in een andere pan de overgebleven ui, gember, koriander- en komijnzaad enkele minuten, totdat het lekker ruikt en licht gebruind is. Goed roeren om aanbranden te voorkomen.
Mocht de dhal te dik zijn, voeg dan nog wat vocht toe. Te dun zet het dan nog op het vuur en laat indikken. Serveer met de specerijen/ uien mengsel en de chilipeper eroverheen
En wat verse koriander. Hou ook wat over voor de salade…!

Indiase salade

indiase salade

Benodigdheden;

3 komkommer, zaadlijsten ontdaan en in halve maantjes dun gesneden.
1,5 rode ui, in fijne ringen
Laatste beetje koriander om te serveren
Zout

Bereiding;

Doe de ui en komkommer en zout bij elkaar, laat min. 20 staan en op het laatste de koriander erbij.

Verse munt-  en mangochutney

2015-08-16 10.26.34

Verse munt chutney

Benodigdheden;
4 sjalotten, fijngehakt
2 verse groene pepers, zaden en zaadlijsten verwijderd en fijn gehakt
2 theelepel kokosbloesemsuiker
1/2 theelepel zout
4 cups verse munt, fijngehakt ( 3 bossen voor de zekerheid.. Kanje altijd nog muntthee maken)
Sap van een citroen
1/2 kopje water

Pulse al deze ingredienten in de keukenmachine tot een lekker frisse munt saus/ chutney

Mangochutney

Benodigdheden;
Specerijenbundel
Doe de volgende specerijen in een kruidenbuiltje, kaasdoek of panty wel dichtknopen!

2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
4 cardemom zaden
2 theelepels komijnzaad
2 theelepels Korianderzaad
2 theelepels verse gember, geraspt
Chutney
2 rijpe mango’s
2 kleine handjes rozijnen
350 ml. Water
8 eetlepels appelazijn
1 theelepel chilivlokken of poeder
4 eetlepel honing of ahornsiroop
1 theelepel zout
Doe de specerijen in het bundeltje. Maak de mango’s schoon en gooi pit weg. Doe de mango, rozijnen, water en specerijenbundel in een pan en breng aan de kook op middelhoog vuur. Zet het zacht en laat in ongeveer 10 minuten gaar koken, af en toe roeren! Doe de azijn, chili, honing en zout erbij. Laat het afkoelen, dan kan je deze serveren.

We eten deze lekkernijen met basmatirijst en pappadums.

20150813_132405