Baba ganoush

Wat heb je nodig voor een flink bakje vol

 

  • 2 aubergines
  • 1 bol knoflook
  • bakolijfolie
  • 2 el tahin
  • 1 citroen
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpeder
  • zeezout
  • olijfolie extra vergine
  • 2 takjes platte peterselie

Bereiding: 15 minuten + Oven: 1 uur

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Prik de aubergines rondom in met een scherp mes, smeer ze in met bakolie en pak ze per stuk in aluminiumfolie. Vouw goed dicht. Snijd het kapje van de bol knoflook af en pak ook in aluminiumfolie met een scheutje bakolie en snufje zout. Rooster ze 1 uur in de oven.

Tip: Leg de aubergines en knoflook ingepakt op de barbecue voor een nog intensere smaak. Ze hebben dan minder lang nodig en keer de aubergines regelmatig.

3. Haal daarna uit de oven, pak voorzichtig uit en laat afkoelen zodat je later niet je handen verbrandt.

4. Schraap het vruchtvlees van de aubergine uit de vellen en knijp 3 teentjes uit de bol knoflook. Meng alles in de keukenmachine met de tahin, sap van ½ citroen, gerookt paprikapoeder, komijn en een snufje zout. Maal helemaal fijn tot een romige dip. Proef en voeg eventueel extra tahin of citroensap toe naar smaak.

Tip: De geroosterde knoflook die je overhoudt is heerlijk door een soep of pastasaus.

5. Serveer de baba ganoush met een scheutje olijfolie extra vergine, snufje gerookt paprikapoeder en wat platte peterselie ter garnering.