Broodje hamburger met zelfgemaakte ketchup

Recept broodje hamburger:

Benodigdheden:
halve kilo rundergehakt
half fijn gehakt uitje
2 fijn gehakte teentjes knoflook
50 ml ketchup
paar drupjes tabasco
paar drupjes worcestershiresauce
chilipoeder
een ei
30 gr paneermeel
zout & peper

Bereidingswijze:
Pak een ruime mengkom en doe daar het gehakt in. Voeg flink wat zout en peper toe en meng het goed door het gehakt. Als je rundergehakt gebruikt, kun je gerust een klein stukje proeven om erachter te komen of het vlees voldoende zout en peper heeft. Voeg nu de ui, de knoflook, het ei, de tabasco, de worcestershiresauce, de ketchup en een snufje chilipoeder toe. (Ik gebruik een ei als een soort lijm voor het vlees. Vanwege de ui en knoflook is de kans groter dat de hamburger uit elkaar valt tijdens het omdraaien in de pan. Daarom is het ook belangrijk dat je je ui en knoflook heel fijn snijdt! Het ei zorgt er weer voor dat alles beter aan elkaar blijft plakken.)

Meng nu alles goed door elkaar. Gewoon met je handen, da’s het beste! Je merkt dat het gehakt nu wel erg nat is. Daarom voeg je nu wat paneermeel toe. (In mijn geval was dat ongeveer 30gr. Maar dat ligt ook een beetje aan het soort gehakt wat je gebruikt.) Het gehakt moet weer wat droog aanvoelen. Eigenlijk net als toen je de zout&peper in het vlees aan het mengen was; niet te droog, niet te nat.

Nu is het gehakt goed gemengd. (Je moet nu niet meer gaan proeven vanwege het rauwe ei wat er nu in zit). Nu ga je de hamburgers maken. Ik maak 4 hamburgers, maar je kunt er ook 5 uit halen. Verdeel het vlees is evengrote stukken. Maak er een mooie, ronde gehaktbal van en laat deze balanceren op een vlakke hand. Met je andere hand sla je zachtjes met kleine tikjes op de gehaktbal die vervolgens steeds meer op een hamburger begint te lijken. Wissel zo nu en dan af met je handen; gebruik nu je andere hand om de hamburger te vormen. Speel er een beetje mee.
Komen er scheurtjes in? Dat komt waarschijnlijk door een stukje ui. Is niet erg. Wil je geen scheurtjes? Gewoon weer even een bal van maken en opnieuw proberen.

Bij het maken van de hamburger moet je een beetje rekening houden met de grootte van je broodje.  Of juist niet, is misschien ook wel leuk. Ondertussen zet ik de grill aan. Een ouderwetse tafelgrill. Maar je kunt ze ook gewoon in een pan bakken. Zelf gebruik ik geen boter of olie om ze te bakken; in het gehakt zit genoeg vet wat zal gaan smelten om deze hamburgers goed te grillen/bakken. Ondertussen snij ik een uitje, komkommertje, tomaatje en bak ik een spekje; allemaal lekker voor op de hamburger dadelijk.

Met zo’n grill ben je binnen een paar minuten klaar. Zelf vind ik het lekker als er nog een klein beetje rood vlees te vinden is. Met 3 minuutjes was ik klaar met grillen. Lekker op een kaiserbroodje. (Leg eerst een blaadje sla op het broodje. Dit voorkomt dat je broodje doorweekt raakt met de sappen van het vlees). Een hamburger is natuurlijk heerlijk met wat frietjes. Ik heb deze keer aardappeltjes uit de oven gemaakt. Ik ben erg enthousiast over deze aardappeltjes! Krokante buitenkant en van binnen heerlijk zacht; alsof je aardappelpuree met een krokant jasje aan het eten bent. Klik hier voor het recept.

Recept zelfgemaakte ketchup:

Ingrediënten
1 grote ui, gesnipperd
1 steel bleekselderij, grof gesneden
1 stukje gember van 3-4 cm, gesnipperd
3 teentjes knoflook
½ chilipeper
1 geroosterde rode paprika
olijfolie
1 kilo tomaten uit blik die al ontveld zijn.
¼ liter water
15 cl rode wijnazijn
Zout en peper
100 gram bruine suiker

Bereidingswijze:
Doe de ui, bleekselderij, gember, knoflook, chilipeper en de rode paprika in een steelpan met een flinke scheut olijfolie en kook dit zachtjes voor zo’n 15 minuten.
Voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
Doe de tomaten en een kwart liter water erbij en kook tot het vocht ongeveer de helft gereduceerd is.
Haal alles van het vuur af en pureer het in een blender.
Als je verse tomaten hebt gebruikt moeten alles nu gezeefd worden om de velletjes en pitjes kwijt te raken.
Gooi alles terug in de pan en roer de suiker en azijn erdoorheen.
Kook nu door tot de gewenste dikte en je hebt ketchup.