Het witte goud (aspergesoep)

Ik kon via de groenteclub in Bussum deze week aan soepasperges komen van de biologisch dynamische tuinderij Land en Boschzigt. Fantastisch dat er ook in het Gooi zulke lekkere asperges worden geteeld. Witte asperges, het witte goud onder de groente, hebben een heel kort seizoen. Je kunt ze namelijk alleen maar twee maanden oogsten. Het seizoen eindigt op Sint Jan (24 juni).

Voor Knoest maak ik deze keer dus een super lekkere en simpele asperge soep. Eerst trek je een goede bouillon van de schillen en de onderste droge stukken van de asperges. Indien je deze samen kookt met tuinkruiden, zoals tijm en rozemarijn, geeft dit een smakelijke basis voor je soep.
De droge, onderste gedeeltes van de asperges verwijder je door een asperge in beide handen te nemen en een beetje aan het einde te laten doorbuigen. De asperge zal op het punt knakken waar de grens is tussen het droge en het sappige gedeelte.

Witte boontjes geven een lekkere romige soep, zonder dat je room of zuivel hoeft te gebruiken. Fijn voor als je het licht wilt houden.

Ingrediënten

– 1 kilo geschilde witte asperges
– Witte gedeelte van een prei, gesneden en gewassen
– Blikje cannelloni bonen van 400 gram, uitgelekt
– Handje vol tuinkruiden, zoals rozemarijn, tijm, lavas
– Klein bosje fijngesneden bieslook  en eventueel bieslook bloemen
– Peper en zout
– Olijfolie

bieslookbloemen-34922623

Doe de schillen en de uiteinden van de asperges in een pan voor de bouillon. Voeg 1.2 liter water toe en de tuinkruiden. Laat de bouillon 15 minuten op middelhoog vuur koken. Snij ongeveer 3 cm van de kopjes van de asperges, deze zijn voor de garnering. Voeg de asperges (zonder de kopjes) toe aan de bouillon en kook deze nog 5 a 7 minuten. Kook de aspergekopjes apart, ongeveer 3 a 4 minuten. Bak ondertussen de prei ringen in wat olijfolie.  Haal de asperges uit de bouillon. Zeef de bouillon en doe de prei er bij. Voeg de witte cannelloni bonen toe en laat nog even zachtjes door koken.  Doe de asperges (niet de kopjes) in de soepbasis. Mix alles in een blender of staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Doe de soep in kommen op je bord. Garneer de soep met de aspergekopjes, bieslook en bieslookbloemen. Alleen nog wat peper en een paar druppeltjes goede olijfolie en je kunt aanvallen op de soep van het witte goud.

aspergesoep

De kinderen hebben ook rabarberlimonade en compote gemaakt! Het recept is te vinden op hapsap.nl.