Spinazie salade met dadels en geitenkaas

Ingrediënten: 300 gram spinazie • 2 eetlepels licht geroosterde pijnboompitten • circa 100 gram geitenkaas • 10 dadels • 10 walnoten • eventueel 5-10 jonge paardenbloemblaadjes en 5 bloemen of blad van Oost-Indische kers • handjevol alfalfa- of andere kiemen.

Voor de dressing: 2 eetlepels dadelstroop • snufje zout en peper • snufje gemalen gember  2 eetlepels appelazijn  3 eetlepels koolzaadolie

Bereidingswijze: 1. De spinazie goed wassen. 2. Pijnboompitten zachtjes roosteren en af laten koelen. 3. Walnoten verbrokkelen en geitenkaas en dadels in kleine stukjes snijden. De kruiden heel fijn snijden. Eventueel ook de spinazie wat kleiner snijden. 4. Dressing maken door flinke scheut koolzaadolie, dadelstroop en appelazijn (niet te veel, is snel te zuur) goed te mengen. Naar eigen smaak zout, peper, gember, citroensap en eventueel nog wat dadelstroop toevoegen. Zodra de dressing klaar is deze direct afdekken. Pas op het laatst over de salade doen.

Wat doet deze salade met je?

  • Met de paardenbloemblaadjes krijg je veel basische mineralen binnen, evenals choline en veel bitterstoffen die onze darmen, lever en gal stimuleren.
  • Gebruik bij elke salade wat groene kruiden die je in huis of in de tuin hebt, de ene keer Oost-Indische kersblaadjes, de andere keer bieslook, wat fijngesnipperd duizendblad etc. Voeg wat kleur toe met behulp van bloemen.
  • Voeg altijd wat kiemen toe. Ze bevatten een scala aan vitamines en enzymen, stoffen die nauwelijks meer in onze voeding voorkomen omdat nagenoeg alle voeding bewerkt is. Ook lang bewaren geeft verlies aan vitamines!
  • Doe in alle dressings die je maakt een snufje zout. Dit zorgt ervoor dat je de werkzame stoffen uit de sla kunt opnemen.
  • Snijd de kruiden heel fijn op een kruidenplankje. Dit geeft een subtiele smaak aan al je salades. Hoe fijner gesneden, hoe beter de smaak tot zijn recht komt.
  • Eet dadels niet zomaar als tussendoortje. Het is sterk bloedsuikerspiegel verhogend. Dit betekent dat je na het eten ook snel een daling van je bloedsuiker zult krijgen en weer iets wilt eten. In deze salade heeft het dit effect veel minder, omdat het wordt afgeremd door de hoeveelheid vezels, het gezonde vet en de eiwitten.