Verse pasta

Je eigen verse pasta maken is niet alleen lekkerder, maar ook nog is super leuk om zelf te maken. Zo kun je alleen al met meel en eieren al je eigen deeg maken! Wel is het essentieel dat je speciaal pastameel gebruikt en geen bloem of patentmeel anders valt je pasta uit elkaar. Pastameel herken je aan de verschillende benamingen:
– durum tarwe
– grano duro
– semolina

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 500 gr pastameel, durum tarwe (te koop bij sommige grote supermarkten, speciaalzaken of online)

Materialen

  • Pastamachine
  • Grote pan of kom
  • Folie

Bereiding
Doe het pastameel in de grote kom of pan en maak met je vingers een kuil in het midden. Doe daar alle eieren in. Voeg vanuit de rand steeds een beetje meel toe aan de eieren. Kneed alles goed door elkaar en vorm er een bal van en wikkel deze in folie. Laat deze een half uurtje rusten in de koelkast.

Haal de pasta weer tevoorschijn en kneed hem heel goed door, zo’n 10 tot 15 minuten. Vorm er dan een worst van en snijd in ca 8 tot 10 stukken. Neem een stuk en vorm er een balletje van en rol iets uit met een deegroller of je handen. Zet de pastamachine op de grootste stand en haal het stuk deeg er door. herhaal dit en vouw hem een keer dubbel. Zet dan de stand steeds iets kleiner en haal de lap deeg er door. Haal het pastadeeg er verschillende keren door om het soepel te maken. Ik stopte bij de een na laatste stand. Gebruik eventueel een beetje pastameel of bloem om plakken tegen te gaan en leg ze onder een theedoek of folie om uitdrogen tegen te gaan.

Bewaartip:

Wil je de spaghetti of tagliatelle laten drogen om te bewaren dan rol je ze op als nestjes en laat je ze een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. Als de pasta helemaal droog en hard is bewaar je de pasta nestjes onafgesloten in een bak of op een bord. Het is een beetje afhankelijk van de omgeving hoe lang dat de pasta houdbaar is, onthoud wel dat er verse eieren in zitten die kunnen bederven. De gedroogde pasta moet iets langer koken, tussen de 3 en 5 minuten.

 

Extrat’tje: fabels of feiten over pasta

1. Volkoren pasta is gezonder dat gewone pasta.

Waar, volkoren pasta is gezonder dan gewone pasta omdat het meer vezels bevat, net zoals bruin brood gezonder is dan wit brood. Volkoren pasta wordt ook minder snel afgebroken door je lichaam waardoor je minder snel een honger gevoel krijg.

2. Pasta all’uovo, of te wel eierpasta, is zachter dan gewone pasta.

Klopt, omdat er meer ei in zit is deze pastasoort iets zachter en smaakvoller dan gewone pasta. De kooktijd is daarom ook wat korter.

3. Een scheutje olijfolie bij het kookwater helpt tegen plakken.

Nee, dit is een fabeltje. Je kunt het beste een ruime hoeveelheid water nemen en de pasta niet al te lang laten doorkoken.

4. Pasta is een dikmaker.

Pasta wordt vaak als dikmaker gezien maar dit is niet helemaal waar, het is vaak de saus die voor veel calorieën zorgt. Pasta bevat veel koolhydraten, deze heeft je lichaam ook nodig om energie aan te maken. Maar zorg er voor dat je niet te veel koolhydraten eet en dat je genoeg beweging krijgt. Daarnaast bevat pasta kalium, ijzer, en vitamines B1 en B2.

5. Verse pasta kan gemaakt worden met gewone bloem.

Gedeeltelijk waar, verse pasta kan gemaakt worden met gewone bloem, maar er word aangeraden om durum meel te gebruiken. Deze bevat meer gluten en is geschikter om pasta mee te maken. Deze is oa te koop bij een Italiaanse speciaalzaak en ik zag hem ook pas bij de jumbo

Diy zelf pasta maken. (2016, 21 juni). Geraadpleegd op 9 maart 2021, van https://www.leukerecepten.nl/diy-zelf-pasta-maken/