Zoete aardappel linzen curry met krokante sesam kikkererwten

Een heerlijke gezonde curry met een gezonde twist. Namelijk met zoete aardappel, linzen en kikkererwten. Zoals te zien op de foto nodigt de geur gelijk uit om te gaan smullen en is er geen tijd meer om een foto te maken. Namens de kinderen… dikke duim omhoog op de vraag of het recept kookboek-waardig is!!

Voorbereidingstijd 10 minuten

Kooktijd 25 minuten

Totale tijd 35 minuten

 

Ingrediënten curry (6 personen):

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 2.5 cm verse gember, geraspt
  • 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes
  • 3-4 eetlepels Thaise rode currypasta (naar smaak meer of minder toevoegen)
  • ~750 ML natriumarme groentebouillon of water
  • 150 gram gedroogde rode linzen (kan ook groene linzen gebruiken)
  • 2 eetlepels vissaus (of extra sojasaus)
  • 1 eetlepel natriumarme sojasaus
  • 1 flinke eetlepel romige pindakaas (of andere notenboter)
  • 1 (400 gram) blik volvette kokosmelk
  • 1 limoen
  • bosje verse koriander
  • gekookte basmatirijst om erbij te serveren
  • granaatappelpitjes om erbij te serveren (optioneel)

 

Kikkererwten en sperziebonen

  • 2 eetlepels sesam- of extra vierge olijfolie
  • 1 blik (400 gram) kikkererwten uitgelekt en drooggedept
  • 2 keer 2 eetlepels (natriumarme) sojasaus
  • 250 gram kort voorgekookte sperziebonen
  • 2 keer 1 eetlepel rauwe sesamzaadjes
  • chilipeper naar smaak

 

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten toe als de olie borrelt en kook deze 3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de gember en zoete aardappelen toe en bak deze ongeveer 2 minuten. Roer de currypasta erdoor en bak nog een minuut.
  2. Voeg de bouillon, linzen, vissaus, sojasaus en pindakaas toe. Breng het mengsel aan de kook op hoog vuur en zet vervolgens het vuur laag. Dek af en laat 15-20 minuten sudderen, tot de linzen en de zoete aardappelen zacht zijn.
  3. Maak ondertussen de kikkererwten. Verhit een grote, hoge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de 2 eetlepels olie en de kikkererwten toe. Kook, af en toe roerend, tot de kikkererwten krokant zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg 2 eetlepels sojasaus en sesamzaadjes toe en roer door elkaar. Kook 1 minuut, haal van het vuur.
  4. Leg de sperziebonen in een pan op middelhoog vuur en voeg peper, 2 eetlepels sojasaus, sesamzaadjes en chilipeper toe.
  5. Roer je de kokosmelk en limoensap door de linzen als deze klaar zijn en laat dit voor 5 minuten koken. Als de curry te dik aanvoelt kan je wat extra bouillon toevoegen om het te verdunnen. Haal van het vuur en voeg de koriander toe.
  6. Verdeel voor het serveren de rijst over kommen en schep de curry erop. Maak het gerecht af met de kikkererwten, koriander en granaatappelpitjes. Smakelijk!

Calorieën per portie: 238 kcal