Frisse labneh met pistachenoten, citroenschil, peterselie en sumak

Als saus bij het zelfgemaakte naanbrood hadden wij op de groep verse Labneh gemaakt. Labneh is eigenlijk een Midden-Oosterse versie van hangop bestaande uit zachte kaas die heel veel variaties kent. De basis is in ieder geval altijd met zout vermengde uitgelekte yoghurt. Wij hadden maakte een frisse versie met pistachenoten, citroenschil, peterselie en sumak.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gram Turkse yoghurt
  • Flinke snuf zout
  • Handje pistachenoten
  • Handje peterselie, fijngehakt
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 theelepel sumak
  • 1 eetlepel olijfolie

Zo maak je deze Labney:

  • Leg een schone theedoek in een vergiet met een bakje eronder (om het vocht op te vangen). Meng de yoghurt met een snuf zout.
    Schep de yoghurt in de theedoek en draai die dicht. Laat de yoghurt zo 4 uur uitlekken, tot je een lekkere dikke hangop hebt.
  • Rooster ondertussen de pistachenoten in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Hak ze daarna grof.
  • Schep de labneh op een bordje of in een kom en bestrooi ‘m met de pistachenoten, de sumak en de gehakte peterselie. Rasp de citroen erover en maak af met een scheutje olijfolie.

Om het avond eten compleet te maken kun je deze Labney combineren met het Naanbrood en met de heerlijke Thaise pompoensoep. (Check het kookboek voor die recepten!).

Tip: Roer de Labney licht door de Thaise pompoensoep als de soep iets te pittig is.