Geroosterde spruitjes uit de oven met rijst

Op onze nieuwe locatie bij de groene ruijter kregen wij deze week bijna 2 kilo spruiten van taste before you waste.
Dit is een stichting wiens missie het is om voedselverspilling tegen te gaan. Een missie waar Knoest ook achter staat en waar we de kinderen op deze manier ook in mee kunnen nemen. Dan vraag je je misschien af, gaan spruitjes en kinderen wel samen? Hier een recept om thuis ook eens te proberen. Door de spruiten te roosteren met parmezaanse kaas worden ze heerlijk knapperig. Een hele andere smaak dan de doorgekookte spruitjes van vroeger. Je kan naast spruiten ook nog andere groenten erbij roosteren en serveren met rijst.

Ingrediënten 4 personen
4 el olijfolie
2 el Balsamico azijn (hoe ouder hoe lekkerder)
1 el honing
2 takjes verse rozemarijn, geritst
750 gr verse spruitjes, gehalveerd
100 gr magere gerookte spekblokjes
Handje grof zeezout
50 g Pecorino Romano, geraspt (Italiaanse schapenkaas)

Bereidingswijze:

• Verwarm de oven voor op 220 graden C (hetelucht op 200 graden C).
• Meng de olijfolie, Balsamico azijn, honing en rozemarijn in een kommetje.
• Bekleed een bakplaat met bakpapier.
• Leg de spruitjes en spekblokjes op de bakplaat.
• Schenk het Balsamico mengsel erover.
• Hussel goed door elkaar
• Besprenkel met grof zeezout.
• Rooster de spruitjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.
• Haal ze na 15 minuten uit de oven en strooi er de Parmezaanse kaas overheen.
• Zet de spruitjes nog ongeveer 10 minuten in de oven totdat ze zacht van binnen en goudbruin van buiten zijn.