Vlierbloesemsiroop

Ingrediënten voor 2 liter vlierbloesemsiroop:

 

  • 2 liter vlierbloesemwater*
  • 1 kilo ruwe rietsuiker
  • sap van twee grote citroenen

Bereiding van de vlierbloesemsiroop:

  • Pluk ’s morgens veel bloemschermen.
  • Bij thuiskomst knip je de bloemetjes van de stelen.
  • Er mag wat groen blijven zitten maar de grote groene stelen knip je weg.
  • Je kunt de bloemetjes ook met een vork van de steel ‘ritsen’, dit is alleen meer werk.

 

 

 

 

 


  • Doe de schermen in een grote pan of emmer.
  • Doe er dan water bij totdat de bloesem precies onder staat.
  • De bloesem heeft de neiging om te gaan drijven daarom plaatsen we altijd een omgekeerd bord over het bloemenwater. Op die manier blijven alle bloemen onder water staan.
  • Zet de pan of de emmer een dag weg op een koele plaats.
  • Giet de inhoud van de pan na 24 uur door een zeef.

 

 

 

  • Doe twee liter van dit bloemenwater in een pan, voeg het sap van twee citroenen en de kilo rietsuiker toe.
  • Breng aan de kook en laat een paar minuten flink doorkoken.
  • Zet flessen klaar die zorgvuldig gewassen zijn en uitgespoeld met kokend water.
  • Giet de hete siroop in de flessen en sluit ze direct af. Laat ze afkoelen.
  • Bewaar de flessen siroop in de koelkast.
  • Het is heel normaal als je bezinksel ziet op de bodem van de fles, dit is stuifmeel uit de bloemetjes. Wil je de siroop buiten de koeling kunnen bewaren dan voeg je meer suiker toe (1 liter vloeistof op 1 kilo suiker en voeg dan ook wat citroenzuur toe). Citroenzuur en suiker zijn natuurlijke conserveringsmiddelen.

 

  • Je kunt allerlei variaties bedenken op vlierbloesemsiroop zo kan je ook wat muntblaadjes meekoken of rozenblaadjes.
  • Vlierbloesemsiroop met een twist.
  • Als je de limonade in een glazen kan maakt voeg dan een bloemenscherm en een schijfje citroen toe voor een feestelijk effect.