Lasagne

Vandaag eten we lasagne! Een gerecht wat de meeste kinderen wel lusten en waar je een hoop groenten in kunt verwerken. Ik kies ervoor om de ingrediënten basic te houden voor de eerste groepsmaaltijd. Mocht je kind het lekker vinden, kun je ervoor kiezen er iedere keer een andere groenten aan toe te voegen.

Ingrediënten: 12 porties

-500 gram gekruide varkensworstjes ( velletje verwijderen en in stukjes gesneden)

-350 gram gehakt

-1 grote ui fijngesneden

-2 teentjes knoflook fijngesneden

-2 blikken (400gr.) gezeefde tomaten

-340 gram tomatensaus

-125 ml. Water

-2 eetlepels honing

-1 ½ tl. Gedroogde basilicum

– ½ tl. venkelzaadjes

-1 tl. gedroogde Italiaanse kruiden

-1 eetl. Himalaya zeezout

– ¼ tl. gemalen zwarte peper

-4 eetl. gehakte verse peterselie

-12 gedroogde, volkoren, spelt lasagnevellen

-450 gram ricottakaas

-1 ei

– ½ tl. zout

-350 gram buffelmozzarella in plakken gesneden

-100 gram gemalen parmezaanse kaas

*We maken gebruik van biologische producten, zonder toevoeging van e-nummers.

Bereidingswijze:

1.)Doe de stukjes worst, gehakt, ui en knoflook in een braadpan en bak op middelmatig vuur bruin aan. Roer de gehakte tomaten, tomatenpuree, tomatensaus en water erdoorheen. Breng op smaak met honing, basilicum, venkelzaadjes, Italiaanse kruiden, 1 eetlepel zout, peper en 2 eetlepels peterselie. Deksel op de pan en ongeveer 1,5 uur laten sudderen.

2.)Breng in een grote pan wat licht gezouten water aan de kook. Doe de lasagnevellen hierin en kook ze in 8-10 minuten gaar. Giet de vellen af en spoel ze af met koud water.

3.)Meng in een mengkom de ricotta, ei, resterende peterselie en ½ tl.zout door elkaar.

4.)Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

5.)Zo bouw je de lasagne op; verdeel 375 ml van het vleesmengsel over de bodem van de ovenschaal. Leg de lasagnevellen in de lengte over het vleesmengsel. Smeer hier een gedeelte van het ricottamengsel overheen en leg hier tenslotte 1/3 van de plakjes mozzarella op. Verdeel 375 ml. Van het vleesmengsel over de mozzarella en strooi er 1/3 van de Parmezaanse kaas overheen. Herhaal deze stappen en eindig met een laag mozzarella en parmezaanse kaas. Dek af met aluminiumfolie.

6.)Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het folie eraf en bak vervolgens nog een 25 minuten. Laat de lasagne 15 minuten afkoelen voor je hem serveert.

Serveer met een lekkere frisse salade.

Smullen maar!