Winterse salade

Op de valreep van het voorjaar eten we op de groep een winterse salade.

Nodig:
600 gr worteltjes
12 sjalotten
300 gr walnoten
300 gr ontpitte pruimen (gedroogd of vers)
400 gr spelt
4 el sherry azijn
1 teentje knoflook
2 tl Dijon mosterd
1.5 bosje platte peterselie
350 gr geitenkaas
Olijfolie, peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Kook de spelt volgens de verpakking.Snijd de worteltjes in tweeën of in dikke plakken (afhankelijk van de grootte). Meng ze met 4 el olijfolie door de in halve maantjes gesneden sjalotten. Bestrooi royaal met peper en zout. Leg dit mengsel op een bakplaat en laat dit 25 minuten bakken, totdat de worteltjes gekarameliseerd en zacht zijn geworden. Voeg de grof gehakte walnoten en gehalveerde pruimen toe (kleiner als ze vers zijn) en laat deze 5 tot 10 minuten mee bakken.

Maak de saus door de resterende olijfolie, azijn, geperste knoflook, en mosterd door elkaar te kloppen. Bestrooi met peper en zout. De saus moet een beetje zurig zijn, als tegengewicht van de zoete worteltjes en pruimen.

Meng de spelt in een grote schaal door het mengsel uit de oven, met de helft van de fijngeknipte peterselie en saus. Verkruimel de kaas over de groenten, besprenkel met de rest van de saus en bestrooi met fijngeknipte peterselie.

Eet smakelijk!