Nazomerwraps met zelfgemaakte hummus en munt tzaziki

Benodigdheden:

  • (Volkoren) wraps, 20/25 grote of 40 kleine
  • Spinazie, zak 300 gram
  • Komkommers, 3 stuks
  • Tomaten, 15 stuks
  • Bieten, drie tot vier grote
  • Wortel, 1 grote/500 gram
  • Avacado, 6 stuks
  • Falafel, 3 tot 4 schalen (maza) -> alternatief: gebakken pompoen in kruiden, dan 1 grote pompoen
  • Kikkererwten, 500 gram/drie medium blikken
  • (Witte) tahin, 1 potje
  • Griekse yoghurt, 500 milliliter
  • Knoflook, 1 bol
  • Citroen, 2 tot 3
  • Olijfolie
  • Komijnpoeder
  • Paprikapoeder
  • Munt

Eventueel: geraspte kaas, chili vlokken/chili poeder

Hummus:

  • 225 gram kikkererwten (zelf geweld en gekookt of uit blik)
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van een citroen
  • Olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout

Tzaziki met munt:

  • 500 milliliter Griekse yoghurt
  • 3/4 komkommer, geschild
  • 3 knoflooktenen
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Munt naar smaak

Bereidingswijze:

  • Maak eerst de hummus en tzatziki. Als je geroosterde knoflook in plaats van normale knoflook wil gebruiken, begin hier dan mee. Doe zo veel knoflookteentjes als je wil in een stukje aluminiumfolie met olie en zout, sluit dit af. Bak het ongeveer 15 tot 20 minuten op 200 graden. Snijd de komkommer en avocado in dunne reepjes. Rasp de bieten en wortel (en kaas, als je deze gebruikt).
  • Verwarm de wraps volgens de instructies op de verpakking, houdt het warm onder twee grote borden of aluminium folie. Bak ondertussen de falafel of pompoen. Bij de pompoen is het lekker om chili poeder, gerookte paprika, tijm of een ander soort kruid mee te bakken.
  • Laat de kinderen zelf hun wrap beleggen aan tafel.

Hummus:

  • Doe de kikkererwten, tahin, knoflook en komijnpoeder in een kom.
  • Pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe.
  • Voeg dan 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe.
  • Maal het geheel in een kommetje en maak de Hummus af met wat olijfolie en een snuf paprikapoeder.

Munt Tzaziki:

  • Schep  de yoghurt in een zeef met een theedoek, leg deze boven een pannetje en laat de yoghurt uitlekken. Geen zeef? Leg dan een theedoek in een vergiet, schep hier de yoghurt in een schaaltje.
  • Rasp de komkommer fijn en knijp het water eruit.
  • Snijd de knoflook fijn en doe dit bij de yoghurt in een schaaltje.
  • Rasp de komkommer fijn en knijp het water eruit.
  • Snijd de knoflook fijn en doe dit bij de yoghurt, gevolgd door een snuf peper, een snuf zout en een scheut olijfolie. Schep dit alles door elkaar.
  • Voeg dan de komkommer toe en schep ook dit door het geheel.
  • Maak de Tzatziki eventueel af met wat verse kruiden.